Hírek

2013.06.13. 16:26

A fehérvári Nida Anikó az Év védőnője

A fehérvári Nida Anikó kapta idén Az Év Védőnője címet. Vajon miben más manapság a feladata a magyar védőnőknek, akiknek a munkája unikálisnak számít szinte egész Európában?

Házi Péter

Június 13. a védőnők napja, ez alkalomból, lakossági szavazatok alapján adják át immár harmadik éve a Magyar Védőnők Egyesülete által alapított Év Védőnője címet. Idén a beérkezett szavazatok alapján a kismamákat és az anyukákat Székesfehérváron segítő Nida Anikó kapta a rangos elismerést Szócska Miklós államtitkártól. Anikó egyébként a Mészöly Géza úti rendelőben, illetve a környék gyermekes családjainál dolgozik.  az érintettek nagy megelégedésére.

- Nagyon örülünk annak, hogy  fehérvári védőnő kapta ezt a díjat, amely a teljes fehérvári védőnői közösség munkáját is elismeri. A védőnői szolgálat az elmúlt száz évben sokat változott:  régebben az alapvető higiéniai ismeretek átadása volt a legfőbb feladatuk, ma a védőnők egyik legnagyobb értéke az empátia. Nem egy eset van, hogy a védőnőnek azt kell meghallgatnia, hogy a gyermek apja elhagyta a családot, s az anyuka nem tudja, miként tudja  eltartani kettejüket  - mondja Bíróné Füzy Éva vezető védőnő, aki a városban dolgozó védőnők szakmai felügyeletét látja el.

Bíróné Füzy Éva vezető védőnő(b), mellette Nida Anikó, a kitüntető cím tulajdonosa, no meg néhányan a gratuláló kollégák közül (Fotó: Nagy Norbert)

- A védőnő az a személy, akit beengedünk a lakásba, az életünkbe. Ha a család költözik, a védőnő nem vihető magunkkal, s ilyenkor néha nem könnyű elfogadni az új védőnő esetleg más mentalitását. Minden esetleges kritikával együtt is úgy érzem ugyanakkor, hogy a Fehérváron dolgozó védőnői csapat országosan is kiváló    - teszi hozzá Bíróné Füzy Éva. 

Fehérváron  jelenleg 28 területi védőnő jár a családokhoz, a városi közgyűlés várhatóan pénteken dönt a 29. körzet létrehozásáról, amely a Sarló utcában kapna helyet. E mellett 21 iskolavédőnő is dolgozik a városban.

- Annak hiszünk, akiben bízunk   -  ez alapszabály. Ha a védőnő nem tudja magát elfogadtatni a családdal, akkor a saját munkáját is megnehezíti. A panaszok természetesen engem is megtalálnak, de ezek mellett is azt hangsúlyoznám elsősorban, hogy a szolgáltatás színvonala kiváló. A munkánk lényege a prevenció, az emberek általában utólag akarnak valamit meggyógyítani, pedig ha igyekeznénk az egészséget fenntartani, talán könnyebb dolgunk lenne. Ebben óriási segítséget adhat egy igazi védőnő. És bizony ő az  a klasszikus, meghallgató ember, akire manapság nagy szükség van...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!