Hírek

2013.05.10. 15:04

Kisláng ünnepe: száz év összefogás

A helységet az 1900-as évek elején a Mezőföld tíz-tizenkét falujának lakói alapították gróf Zichy János uradalmán. Kisláng 1913-ban vált önálló településsé elevenítette fel a százéves históriát Rumpler Tibor polgármester.

V. Varga József

Az új település jómódú faluvá lett, a telepesek közül ugyanis azok vágtak bele a "nagy kalandba"  - hátrahagyva addigi otthonukat  -, akik kellő merészséggel és ügyességgel bírtak az újrakezdéshez.             

A szabályos, mérnök által tervezett faluban a két  kilométeres utcák merőlegesen metszik egymást egy kilométernél. Az utak tengelye a Szent István utca, a többi párhuzamos, illetve szegélyező út pedig keretbe foglalja az utcákat. A Zichy-uradalom területét azok a vállalkozó szellemű telepesek parcellázták fel, akik a nagylángi jegyző toborzó szavára érkeztek a környékről két nagyobb hullámban. Előírás volt, csak a kimért helyre lehetett házat építeni, s az is, mennyi helyet kell hagyni a járdának, ároknak, útnak. A lakók be is tartották, így lett ilyen "szabályos" a község.

 

 

A múlt és a jelen - a  községháza egykor és napjainkban. A száz esztendős falu egy héten ünnepel  (Fotó és reprodukció: V. Varga József)

A település mindig is híres volt jó termőföldjéről és a szorgos kezekről. A termelőszövetkezet sokáig prosperált, a keskeny nyomtávú kisvasút több mint húsz évig üzemelt. A továbblépésre a tanácsi és az önkormányzati rendszerben ugyancsak törekedtek a falu vezetői. A víz-gáz-telefon-útépítés-kábeltévé megvalósult, az összkomforthoz még a szennyvízcsatornázás hiányzik - már nem sokáig.      
Amikor a kilencvenes évek elején újra átalakult a mezőgazdaság, buszra ültek az emberek, általában Fehérvárra jártak (s járnak azóta is) dolgozni. Az igazi falusias lét megszűnt,  az ipari üzemektől függő faluvá vált Kisláng. Az ötvenes-hatvanas évek előtt vagy 3800-an is éltek a településen, napjainkra a 2500-as lélekszám a jellemző.    

A polgármester kifejtette: ahhoz, hogy újra feléledjen a falu, a mezőgazdasági terményekre épülő feldolgozóipar kialakulására lenne szükség, mely munkalehetőséget is teremtene. Sorsunk alakulásáért elsősorban saját magunk tehetünk, egykori telepes őseink bátorságával - tette hozzá.



 



Programok vasárnaptól vasárnapig: Száz év divatját május 12-én mutatják be a tájháznál, valamint néprajzi és képzőművészeti kiállítást nyitnak. Kézműves és sportdélutánra, falutörténeti vetélkedőre, a 60 éves óvoda köszöntésére készülnek. A május 17-ei ünnepi testületi ülésen átadják a Kisláng Díszpolgára címet,  a Kislángért és a Kislángi Gyermekekért emlékérmeket. Gazdára találnak az Itt ringott bölcsőm elnevezésű képzőművészeti és irodalmi pályázat díjai, a gálaműsorban generációk lépnek pódiumra. 

Szombaton a második kislángi Lada-találkozó, a kispályás futballtorna, a traktoros ügyességi verseny és a korhű tűzoltó-bemutató ígér kellemes órákat. A programok pünkösdvasárnapi vigassággal - színpadi produkciókkal, koncertekkel, erős emberek próbájával, pünkösdi királyválasztással, süteményversennyel és bállal  -, illetve egész napos véradással zárulnak. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!