Hírek

2013.05.03. 20:16

Kathy, a perzsa magyar

Közvetlenségével, elbűvölő akcentusával mindenkit levesz a lábáról. Hát persze, hogy meghatódunk: hiszen a távoli Brazíliából érkezett hozzánk, és Magyarországon telepedett le a perzsa Katayoun Rassekh.

Gábor Gina

Katayoun Rassekh nevét persze első hallásra a magyarok közül csak kevesen képesek megjegyezni: viszont ő kedvesen azt mondja, elég,  ha Kathynek szólítjuk... S hogy miként kerül egy szép perzsa nő Magyarországra? S miért éppen Brazíliából?

- A családom perzsa, de Brazíliában él, én is ott születtem. Egyetemista voltam - reklámot tanultam -, amikor egy barátnőmmel turistaként, 1993-ban  Budapestre jöttem. A barátnőm azt mondta,  ez egy gyönyörű város, biztosan tetszik majd neked. És valóban, amikor megérkeztem, azonnal otthon éreztem magam, mintha megsejtettem volna, hogy itt telepszem le...  -  meséli, és szabadkozik, hogy nem mindig találja a megfelelő magyar kifejezést. Pedig Kathy tökéletesen ért és használ minden szót. Egyébként is érdekli a nyelvészet: otthon a családban perzsául beszéltek, bár Kathy nem tud írni-olvasni perzsául. Brazília hivatalos nyelve a portugál, emellett angolul, franciául is tanult,  nálunk pedig kifejezetten lenyűgözte néhány szó hangzása, eredete...

Kathy turistaútra jött, végül itt telepedett le  (Fotó: Nagy Norbert)

Na jó, jó, de  mi késztette arra, hogy Magyarországon telepedjen le? Bizonyára kitalálták: a szerelem. Csakhogy Kathyt nem egy magyar fiú marasztalta itt:  Budapesten találkozott a férjével,  aki szintén perzsa - igaz, az ő családja kanadai -  és akkoriban éppen a Műszaki Egyetemen tanult, építészetet.

- Érdekes, hogy amikor 18 éves voltam, az édesanyám barátnőjének volt egy álma. Eszerint én egy olyan országban találom meg a férjemet, amelyben nagyon fontos a ló... - teszi hozzá Kathy.  - Én persze, ennek az álomnak nem tulajdonítottam nagy jelentőséget, és amikor Magyarországra jöttem, fogalmam sem volt, hogy mit jelent a magyarok számára a ló.

Kathy és a barátnője bejárta Magyarországot és az itteni Bahái közösséggel is megismerkedett. A közösségben  találkozott Kathy a férjével is...

A bahái hit, Bahá'u'lláh követőinek a vallása, egyike a világ legfiatalabb önálló vallásának.  Mi tagadás, nálunk talán kevesen hallottak róla.  A vallás a főként muszlim Iránból indult, az 1840-es években. De ez a vallás az iszlámtól, a kereszténységtől és a többi világvallástól egyaránt különbözik.

- Ennek a vallásnak az a legfőbb célja, hogy egységet teremtsen a különbözőségben -  magyarázza Kathy. Egyátalán nincs   papság.  A bahai hit egyaránt elfogadja  minden vallás prófétáját: Mohamedre, Krisztusra, Buddhára, Krisnára vagy éppen a bahai vallás alapítójára, Baha'u'lláhra mint fontos szellemi tanítóra tekint, akik  mindannyian segítik az ember fejlődését.  Baha'u'llah  azt mondja: úgy nézz  az emberre, mint egy kincsekkel teli bányára! Minden ember nemes, és a  belső értékeit, kincseit  a nevelés, a szellemi és a lelki táplálék képes igazán felszínre hozni. Mindenkire önáló univerzumként tekintünk, és úgy fogadjuk el,  ahogy van, hiszen mindenki más látásmóddal rendelkezik, amit tisztelni kell. Közben persze, meg kell tanulnunk egymással kommunikálni, éppen azért, hogy egységet teremtsünk a különbözőségben.

Ezt a toleranciára nevelő vallást és képviselőit üldözték Iránban.  Kathy szülei is azért telepedtek le Brazíliában, mert hazájukban  nemigen volt maradásuk. Kathy azonban nem csak a bahai hitét ápolja Magyarországon, az itteni közösségben.  Ő és  a férje -  az építészmérnöki munka mellett -  egy  ősi mesterség gyönyörű tárgyaival, keleti szőnyegekkel foglalkozik. Kathy számára ez is otthonról hozott örökség, mert  az édesapja hivatása is ez volt.

Mára igazi otthonuknak érzik Magyarországot, itt született két gyönyörű lányuk Nut -  ez perzsául fényt jelent  - és Lua (jelentése hold). Megesett ugyan, hogy az iskolában nem fogadták el őket könnyen. Az egyik kislányát természetes göndör   haja miatt piszkálták, csúnyának nevezték.  Kathy pedig így vigasztalta a gyereket:  a kertben is sokféle virág van, mindegyik másként szép. A gyerekek az iskolában is éppen olyanok,  mint a virágok a kertben. Azt meséli, boldogság volt hallani, amikor a szavait visszahallotta a saját lányától,  aki az iskolatársait is így oktatta elfogadásra, egymás megértésére...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!