Hírek

2013.05.07. 15:20

Gyöngyvirágmérgezés: orvosszakértő is vizsgálódik

Vizsgálatot indít a medvehagymát a mérgező gyöngyvirággal összetévesztett fehérvári férfi ügyében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Fejér megyei szervezete.

Kocsis Noémi

Mint azt hétfőn megírtuk, egy helyi ökölvívó edző szerencsétlen módon a szívre erős méregként ható májusi gyöngyvirág néhány levelét is elfogyasztotta, mikor medvehagymás rántottát készített. Bár néhány óra múlva rosszul lett, mégsem fordult orvoshoz, pedig az időben érkező segítség az életét menthette volna meg. Holttestét fia fedezte fel vasárnap. Az ügyben orvosszakértő is vizsgálódik, hogy kiderüljön, mekkora mennyiségben fogyasztott a már kicsi adagban is igen mérgező gyöngyvirágból az elhunyt.

Az ÁNTSZ nem tud a közelmúltban hasonló esetről, ráadásul a sokak által kedvelt és szedett medvehagyma szezonjának már éppen vége volt, amikor a sajnálatos haláleset történt. Hasonló amúgy is ritkán fordul elő, mert bár a szakemberek óva intenek a fogyasztható és mérgező növények keverhetőségétől, eddig nem voltak jellemzőek az ilyen halálesetek. A medvehagyma levelei erős fokhagymaillatot árasztanak, a májusi gyöngyvirágé és a tavasszal virágot egyébként nem hozó őszi kikericsé nem, de a három növény levelei egy kupacban nehezebben szétválogathatóak.

Közben az elhunyt férfi tisztelői, sporttársai gyűjtést kezdeményeztek a legnagyobb közösségi oldalon, hogy a családnak a temetésben segíthessenek. Az edzőnek négy gyermeke van, a Facebook-on közzétett felhívás szerint is igen szerényen éltek, így a családot nagyon megterhelné az apa eltemettetése. A kezdeményező Mits Gergő zenész, a Kodolányi János Főiskola Jazz tanszékének vezetője, aki a kilencvenes évektől ismerte a szerencsétlenül járt bokszedzőt.

- Nem csak nevelőedzőm volt, de jó barát is, aki borzasztóan fog hiányozni - emlékezett a zenész. - Szombaton, a tragédia napján még találkoztunk, mutatta a medvehagymát, amit majd el fog készíteni, sőt, nekem is kínálta, vigyek belőle nyugodtan... Sajnos a fiának nem sikerült rábeszélnie, hogy kórházba menjen. Mi nagyon szoros baráti kapcsolatban voltunk, hihetetlenül lesújtott a halálhíre.

Az egykori bokszedző temetési költségeire és a család támogatására tisztelői számlaszámokat tettek közzé az interneten, a Fehérvári Vasas SC Facebook-oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!