Hírek

2013.05.10. 12:51

A Hírlap Királynője jogi pályára készül

Székesfehérvár - Egy középiskolás diák számára az első igazán nagy megmérettetés az érettségi. Az elmúlt napokban a tizennyolc, tizenkilenc éves végzős diákok bizonyíthatták, a vizsgadrukk segít, jól helyt álltak a közép és emelt szintű vizsgákon is. A Fehérvár Szépe, Fejér Megyei Hírlap Királynője cím jelenlegi viselője, Vörös Sára is idén zárja tanulmányait a Lánczos Kornél Gimnáziumban.

Miskei Anita

Az érettségi minden diák, fiatal életében különleges mérce. Ki jobban, ki pedig rosszabbul teljesít, a vizsgadrukk, a lámpaláz a legtöbbször  kihozza a maximumot a tanulókból. Talán így van ezzel Vörös Sára is, aki már hosszú hónapok óta a nagy megmérettetésre készül.

A Fehérvár Szépe, Fejér Megyei Hírlap Királynője címért folyó versenyben tavaly ismertük meg Sárát. A fiatal szépség már akkor határozottan mesélt terveiről, a továbbtanulásról, s álmai megvalósításáról. A gyönyörű lány nem a szépségiparban szeretné megvetni a lábát, nem a modellkarrier az első. Bár bizonyosan ott is sikert aratna. Sára elmesélte, sokkal inkább vonzza a jogi pálya, ezért már öt hónappal ezelőtt megkezdte a felkészülést  a  történelem érettségire, amiből az emelt szintű feladatsorokat választotta, így megszokott környezetétől, iskolájától távolabb, a Ciszterci Szent István Gimnáziumban dolgozta ki a töri írásbeli érettségi feladatait.

A Ciszterci Szent István Gimnázium szerdán közép és emelt szintű történelem érettségi otthonául is szolgált, a diákok többsége kihasználta a rendelkezésre álló időt, s a végén együtt beszélték át a feladatokat (Fotók: Nagy Norbert)

Vörös Sára persze nincs egyedül terveivel, céljaival, hiszen a megyéből az Oktatási Hivatal statisztikai adatai szerint az ország valamelyik egyetemére, főiskolájára jelentkező fiatalok száma: 3847. A  székesfehérvári kistérségből valamivel több mint 1500 fiatal szeretné valamelyik felsőoktatási intézményben  folytatni tanulmányait. Mellettük pedig a 20-30-as korosztályból is sokan adták be jelentkezési lapjaikat a második, harmadik diploma megszerzése reményében, vagy éppen mesterképzésre. Nem csoda, hogy mindenki nagy izgalommal várta az érettségi írásbeli feladatsorait matematikából, magyarból, történelemből és idegen nyelvi ismeretekből is.

S hogy milyenek voltak az eddig nyilvánosságra hozott feladatsorok? Mindenki másként látja ezt. Vörös Sára szerint a történelem emelt szintű érettségi nehéz volt, de megoldható, bízik a jó eredményben. A Ciszterci Szent István Gimnázium kapujában állva elárulta, négy osztálytársával érkezett az intézménybe, s már az első pillanatokban akadt egy kis gondjuk. Iskolájukban, a Lánczos gimnáziumban úgy tájékoztatták a fiatalokat, hogy nem kell vinniük történelem atlaszt, azt majd az iskola biztosít. - Csupán mi négyen érkeztünk atlasz nélkül az érettségire, a többieknél volt, mégis lehetett használni a sajátunkat. Gyorsan kisegítettek minket, így az első izgalmas perceket még a feladatok megismerése előtt átélhettük - árulta el Sára. Hozzáfűzte, az emelt szintű töri érettséginek otthont adó gimnáziumban ez egyébként nehéz feladat volt, hiszen a ciszteres diákok a közép szintűt ugyanebben az időben írták az iskolában.

Vörös Sára a sárbogárdi Petőfi gimnáziumból érkező Kozáry Péterrel (balra), és a Teleki gimnáziumban tanuló Lázár Mátéval beszélgetett a feladatokról (Fotó: Nagy Norbert)

- Remélem, hogy jól sikerült, kihasználtam minden rendelkezésre álló időt, osztálytársaim azonban nem töltöttek négy órát a feladatok megoldásával, volt, aki túl nehéznek találta, s idő előtt feladta - mesélte a szépség. Hozzáfűzte, nagyon bízik saját teljesítményében, ötven plusz pontot ér a jó eredmény, ami kell a jogi képzőkre. Sára tervei szerint a Károli Gáspár Református Egyetemre, vagy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karára szeretne bejutni. Előbbi azonban szívéhez közelebb áll, hiszen családja református.

Az egyetemi beiratkozásig azonban még van idő, addig teljesíteni kell a választott tantárgyból, azaz belügyi rendészeti ismeretekből is, s a szóbeli vizsgák is hátra vannak még. Sárától egyébként a választott tárgy témája sem áll távol, hiszen édesanyja rendőr, édesapja pedig börtönparancsnok volt, tőlük is sokat tanult, amit még a jogon is hasznosíthat. Van azonban vészterve is a szépségnek, hiszen a továbbtanulásnál alternatívaként a Nemzetvédelmi Egyetem is szóba került.

Megint egy új kihívás - Miskei Anita jegyzete

Emlékszem, milyen nagyon izgultam, amikor az általános iskolából elindultam a gimnáziumi felvételire. Még nagyobb lázban égve vártam az eredményre, amit akkor még levélben küldtek meg. Aztán a gimnáziumi érettségire készülve újra rám tört az izgalom, s a lámpaláz cseppet sem segített. Majd megírtuk a magyart, mely  könnyűnek tűnt, s kezdem belelendülni. De jött a matematika, megtorpantam. Pedig nem kellett közép vagy emelt szint között választanunk, alacsonyabb, vagy magasabb szinten teljesítenünk. Néztük a televíziót, s a legördülő feladatok láttán könnyebbé vált a lelkem, megnyugodtam, ez is sikerülni fog.  Furcsa, de ma már azt sem tudom, hol, melyik fiók aljában lapulhat bizonyítványom. De azt igen, hogy soha, senki nem kérdezte, milyen eredményeim voltak. Csak azt, hogy választott szakmámban jól teljesítsek, s ha épp úgy adódik, bizonyítvány nélkül is tudjak megszólalni egy idegen nyelven.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!