Hírek

2013.04.15. 20:17

Vizet az édes helyett!

Székesfehérvár – A tanár szerint a legtöbben vizet isznak étkezés után az iskolában, ám nem mindenki. Attól is függ, hogy otthon milyenek a szokások – és persze mit csomagolnak a diáknak.

Tribolt Lajos

– Vizet, vizet – mondták a Kodály iskola 4.e osztályának tagjai, amikor megkérdeztem, mit isznak ebéd után. Az osztályfőnök, Feketéné Tóth Andrea megerősíti ezt. – A hetes tölt mindenki poharába vizet, de a csapoknál is ihatnak a gyerekek, ha akarnak. Benne vagyunk az almalé akcióban, hetente egyszer rostos almalé is van, és népszerű az iskolatej akció, különösen a kakaót kedvelik a gyerekek.

Azt is megtudom, hogy van, aki csapvizet, más ásványvizet hoz otthonról. A pedagógus szerint az a meghatározó, hogy otthon milyenek a szokások és mivel engedik el a gyereket az iskolába. Hétfőtől zajlik a Happy-hét program, amelynek célja, hogy egészségesebben étkezzenek a fiatalok és növekedjen a gyermekek víz-, csökkenjen viszont a cukrosüdítő-fogyasztása, hozzájárulva ezzel is a gyermekkori elhízás megelőzéséhez.

Haas Vilmos, Gedő Krisztina és Regős Gréta állítják, mindig vizet isznak ebéd után, mint ahogy most is (Fotó: Lovász Lilla)

A program szervezői azt is el akarják érni, hogy a mosdókon kívül is minden iskolában hozzáférhető legyen az ingyenes ivóvíz. Az idén negyedik alkalommal meghirdetett akciónak az ÁNTSZ közleménye szerint sok eredménye van. Az évek során több iskolában beszüntették a cukros üdítők árusítását, míg máshol ivókutakat, ballonos vízadagolókat helyeztek ki, és a diákok is egészségesebb folyadékfogyasztási szokásokat alakítottak ki.

Az Országos Élelmiszer Tudományi Intézet programjában tavaly összesen 110 oktatási intézmény 30 ezer tanulója vett részt, míg az idei programhoz már 135 oktatási intézmény 41 ezer iskolása és óvodása csatlakozott. A gyerekek játékos oktatás keretében ismerkednek meg a vízivás előnyeivel és a cukros italok fogyasztásának káros következményeivel. A megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve szerint a korábbi hárommal szemben idén már hét intézmény csatlakozott, de a nyereményjátékban minden iskola részt vehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!