Hírek

2013.04.03. 17:37

Vasárnap nyílik a Körösfői Kriesch-kiállítás, a művek megérkeztek

Székesfehérvár - Megérkeztek a művek Körösfői Kriesch Aladár vasárnap, 16 órakor nyíló kiállításához a Városi Képtár-Deák Gyűjteménybe. Az alkotóhoz illően sokszínű lesz a tárlat.

Szabó Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

Nyolcvannál több műtárgy szerepel majd a tárlaton, amelynek rendezői nagy hangsúlyt fektetnek az iparművészet, festészet, grafika,  üvegablak- és mozaiktervezés  területén  tevékenykedő   mester   látásmódjának, alkotói sokszínűségének bemutatására, betekintést engedve egyúttal irodalmi munkásságába is.

Lóska Lajos művészettörténész is kíváncsi volt a művekre (Fotó: Lovász Lilla)

A  szépség szerelmese című  kiállításról szerdán  sajtótájékoztatót tartottak a Városi Képtár-Deák Gyűjteményben.  Szűcs Erzsébet, a képtár igazgatója  elmondta, hogy a szezonnyitó tárlattal adósságot  is szeretnének törleszteni a 150 éve született, méltatlanul kevéssé ismert művésznek,   akit a magyar szecesszió jeles képviselőjének tartanak. Mindez azonban nehezen jöhetett volna létre  Körösfői Kriesch Aladár (1863-1920)  unokája, Kriesch György nélkül, aki a Székesfehérváron startoló vándorkiállítás kurátora, és  az ő kezdeményezését vállalta fel  a Városi Képtár.


A  szépség szerelmese összeállításakor a  változatosságra törekedtek, az alkotó sokoldalúságát szeretnék  bemutatni, hangsúlyozta Kriesch  György. Nem életmű kiállításról van szó,  és nem is választottak külön tematikát a  tárlatnak,  amely egyébként a Körösfői Kriesch Aladár emlékév egyik   eseménye.    Öt ország 45 helyszínén  zajlottak-zajlanak a történések, az elsők  Kolozsváron és Tordán voltak.  A tordai országgyűlésről  festett historikus képet  Körösfői, a historikus  festészetből pedig nemrég nyílt kiállítás  Gödöllőn. Ott, ahol  1902-ben a  művésztelepet megalapította  az alkotó, Nagy Sándorral közösen.  Nagykovácsiban is volt kis kamarakiállítás,  a novemberig tartó  emlékév pedig  folytatódik.  Többek között Finnországban, Erdélyben és remélhetőleg  Párizsban, Bécsben.

A vasárnapi megnyitón előadások is elhangzanak a marosvásárhelyi kultúrpalotáról és a  velencei kiállítás magyar pavilonjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!