Hírek

2013.04.11. 12:22

Törlik az álláskeresőket, ha elmarad a jelentkezés

Január óta nem kell levélben figyelmeztetni az álláskeresőket arra, hogy jelentkezzenek a megadott határidőben, így aki ezt elmulasztja, azt törölhetik a rendszerből.

Klecska Ernő

A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény szabályozza az álláskereső személyek együttműködési kötelezettségét, melynek egyik nagyon fontos eleme a jelentkezési kötelezettség. A szabályozás hosszú éveken keresztül nem változott abban a tekintetben, hogy az álláskereső számára előírta: együttműködési kötelezettsége körében köteles az állami foglalkoztatási szervnél az általa meghatározott időpontban, de legalább háromhavonta jelentkezni.

A törvény jelenleg hatályos szövege is így szól. A jogszabály ide vonatkozó szabályozása azonban a január 1-től annyiban megváltozott, hogy az ügyfél jelentkezési kötelezettségének már elektronikus levél útján is eleget tehet - tájékoztatott a részletekről Buday Attila, a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja igazgatója.

Buday Attila tájékoztatott

-  Változás történt a jelentkezési kötelezettséget elmulasztó ügyféllel szembeni szankció alkalmazása terén, ugyanis a 2012. december 31-ig hatályos jogszabály szerint a kirendeltség abban az esetben törölhette az álláskeresőt a nyilvántartásból, ha az álláskereső jelentkezési kötelezettségének ismételten, felszólítás ellenére nem tett eleget.   E szabályozás alapján a kirendeltség felszólító levelet (végzést) küldött a mulasztó ügyfélnek, ezáltal újabb lehetőséget biztosítva az elmulasztott jelentkezés pótlására.

A január 1-től hatályos törvény szerint az állami foglalkoztatási szerv  külön jogszabályban meghatározott időponttól  törli az álláskeresők nyilvántartásából az álláskeresőt, ha jelentkezési kötelezettségének személyesen vagy elektronikus levél útján nem tesz eleget. Ennek megfelelően a kirendeltség január 1-jét követően a jelentkezési kötelezettséget elmulasztó ügyfél részére nem küld felszólítást, hanem a mulasztást követően, ha az ügyfél mulasztását igazolási kérelemmel nem menti ki - az igazolási kérelem benyújtására nyitva álló 8 napos határidő lejártát követően - a kötelezettség elmulasztásának napjától felszólítás nélkül törli a nyilvántartásból.

Az ügyfélnek az együttműködési kötelezettség megszegése miatti nyilvántartásból történő törlése további szankciót von maga után, mégpedig azt, hogy ha az álláskeresőt szankciósan törölték a nyilvántartásból, újbóli nyilvántartásba vételére csak a törléstől számított 60 nap elteltével kerülhet sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!