Hírek

2013.04.14. 14:33

Látványos alkotás készülhetne egy Várkörúti tűzfalra

Székesfehérvár - A közösségi alkotás lebeg három fiatal képzőművész szeme előtt, akik szeretnének egy fehérvári tűzfalat kifesteni. Angliai tartózkodásuk alatt tanulták meg, hogy összefogás kell egy-egy városért.

Tribolt Lajos

Ónódi Károly és a festésre váró ominózus tűzfal a Várkörúton. Akár látványosság is lehet belőle

Londonban a Hackney városrész eléggé negatív hírnevet vívott ki magának, azután elkezdték a házakat felújítani. Néhány tűzfalat rábíztak vállalkozó szellemű festőkre, és azóta a városrész turisztikailag is felkapott lett. Ott már nem a graffitik hódítanak, hanem falfelületet kérnek a kreatív emberek.

Ez adta az ötletet Ónódi Károlynak, a fehérvári képzőművésznek, aki évekig élt kint az angol nagyvárosban. A Várkörúton tűnt fel neki az a tűzfal, ami a múzeum szoborparkjának bal oldalán (szemben állva) látható. Az ügyvédek által használt épületet felújították, a falat levakolták. Most egy nagy,  üres felület. Ideális helye egy nagyméretű festménynek. Társakat keresett és próbálták kitalálni, mit lehetne a felülettel kezdeni. Hamar arra jutottak, hogy az  Aba-Novák művek városában nem figurális kompozíciót képzelnek el, hanem egy színekre épülőt.

Ónodi Károly a leendő freskó falánál (Fotó: Nagy Norbert)

Az épületet használók képviselőjének, Jelasity Istvánnak tetszett az elképzelés. Úgy tűnik, a múzeum is elfogadja az elképzeléseket és előzetesen az önkormányzat is hozzájárult. Természetesen a kész tervek birtokában további egyeztetések lesznek, a városi polgármester május 7-én fogadja őket. Mert már hárman vannak, Ónódi Károlyon kívül a Fehérváron élő grafikusművész,  Pék Eszter Anna és az albertirsai szobrász, Szekeres Karus Imre vállalták a 120-150 négyzetméteres alkotás elkészítését. Utóbbi művésszel Ónódi négy évig együtt rajzolt a Trafalgár téren. Az mozgatja őket, hogy közösségi összefogással létrehozni valamit egy városban, ami érték, látványosság lehet.

Úgy tűnik, egy Móri úti festéküzlet segítene, még állványzatra van szükség és ha a múzeum és főleg az önkormányzat jóváhagyása is meglesz, akkor egy hónapos munkával elkészülhet a mű. Így önkormányzat, intézmény, magánemberek, cégek közös produkciója lenne. Olyan közösségi alkotás, amelyre egyre inkább szükség van országszerte, demonstrálva az összefogást.

Szeretnék, ha a park nyitott lenne, padok, utak készülnének oda. Valószínűleg tárt  kapukat döngetnek, mert a múzeumnak is van elképzelése a szoborpark megnyitásáról. A kompozíció részben kör, részben háromszög mentén szervezett darabokból állna, középpontjában a koronával. Más képet mutatna a Várkörút felől  és mást a Bástya utca felől. Persze, kell a tervek városi jóváhagyása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!