Hírek

2013.04.24. 12:16

Kishantos: jogorvoslati és nemzetközi fórumokra készülnek a föld nélkül maradók

A jogorvoslati lehetőségeket keresik és nemzetközi fórumokhoz fordulnak - jelentették be szerdán egy budapesti sajtótájékoztatón a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) földbérleti pályázaton hozott döntése miatt a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetői.

Klecska Ernő

Az idén 21 éves, nemzetközi hírű Ökológiai Mintagazdaság november 1-je után elveszti az államtól bérelt területeit, azokat ugyanis mások nyerték el. Ángyán József, a földügyek miatt korábban lemondott földművelésügyi államtitkár, aki alakulása óta  a szerveződés szakértője és mentora volt,  a kishantosi történetet a bérbeadásra szánt állami földek körüli ügysorozat állatorvosi lovának nevezte. A szakpolitikus a rendezvényen nyílt vitára hívta a NFA vezetését, bejelentette: a földügyekről már az amerikai nagykövet is tájékoztatást kért tőle.

Ángyán József  a tájékoztatón (Fotók: Nagy Norbert)

Mint az FMH megírta: a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet döntése alapján a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ november elsejétől elveszíti területeit. Az eddig általuk bérelt és használt földrészleteket egy társaságnak és több - többnyire Sárbogárd környéki - magánszemélynek ítélte az NFA - jelentette be Ács Sándorné és Bolye Ferenc, a központot működtető nonprofit kft. ügyvezetői. A nyertesek közül kettő mögött nagy mezőgazdasági cégeket gyanítanak - mondták.

Ángyán József, egykori mezőgazdasági államtitkár szerint a kishantosi történet az utóbbi idők állami földügyeinek állatorvosi lova, hiszen a kormányprogramban és a szakpolitikai dokumentumokban, például a vidékfejlesztési stratégiában, éppen a hasonló központokat,  a helyi gazdákat ígérte támogatni a kormánypárt.

- „Az én kormányom” az eddigi elemzések tényei ellenére, s azok cáfolata nélkül váltig azt állítja, hogy a helyben lakó, gazdálkodó családokat, a kis-, közepes egyéni gazdaságokat részesíti előnyben. A tények azonban rendre ellentmondanak e propagandának, az emberek pedig saját szemükkel látják és a saját bőrükön tapasztalják a rideg valóságot - mondta.

- A kishantosaikkal történt nem más, mint politikai bosszú, erre számítani lehetett, hiszen nemcsak saját ügyükben, de rögtön a kezdetektől folyamatosan kiálltak az oligarcháknak kedvező állami földbérleti pályázati döntések ellen – mondta Hetzmann Róbert, a Váralja Szövetség elnöke, aki egyúttal azt is bejelentette, hogy szervezetük választmánya döntött róla: ha a kishantosaik igénylik, szívesen szerveznek tüntetést ügyük mellett.

A rendezvényt, ahol Ertsey Attila, az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja és ifjabb Zlinszky János,  a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jog és államtudományi karának egyetemi docense is felszólalt, hatalmas érdeklődés övezte – lényegében mozdulni sem lehetett a budapesti belváros egyik reprezentatív helyszínén, a Paulay Teremben. Amint azt az FMH megtudta: a döntést megelőzően több európai ország nagykövetsége, és a biogazdálkodók európai szervezete (IFOAM EU Group) is kérte a kormányt a kishantosi központ további működésének biztosítására – eredménytelenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!