Hírek

2013.04.19. 16:35

Hrabal nyomában - fehérváriak is részesei lehetnek az évfordulónak

Ha minden jól megy, székesfehérvári kiállítói is lesznek a világhírű cseh író, Bohumil Hrabal születésének századik évfordulója alkalmából jövőre, Prágában megrendezésre kerülő ünnepségsorozatnak.

Dávid Erzsébet

A centenáriumi rendezvények vendégeként kapott lehetőséget  a Hrabal-galaxis pillanatképei című kiállításának bemutatására a cseh kultúra és Hrabal műveinek aszódi és kartali hívei által alapított Fekete Ökör Baráti Kör. A tárlaton egyebek mellett megismerheti az ünneplő közönség a körhöz tartozó fehérvári Hagymásy András több Hraballal kapcsolatos írását, valamint Kocsis Balázs szobrászművész-restaurátor az író és művei által ihletett szobrait is.

A meghívást az emlékév szervező bizottsága egyik tagjának, Ivo Krobotnak köszönheti a baráti kör. A cseh rendező  épp akkor vitte színre Hrabal Szigorúan ellenőrzött vonatok című darabját a szombathelyi Weöres Sándor Színházban, amikor ugyanott megnyílt a baráti kör tagjainak munkáiból összeállított kiállítás. Tetszhetett neki, mert nyomban felajánlotta a prágai bemutatás lehetőségét.

- Bár a részvétellel kapcsolatban vannak még kérdőjelek, de el vagyunk szánva: ott leszünk. Kihagyhatatlan lehetőség ugyanis, hogy egy cseh írót magyarként, magyar szemmel, a mi szűrőnkön át mutathassunk be a prágai közönségnek - mondja Hagymásy András. S hogy mivel állna a közönség elé a baráti kör? Hrabal életével, munkásságával kapcsolatos alkotásokkal: írásokkal, cikkgyűjteménnyel, akvarellekkel, festményekkel, táblaképekkel, diafilmmel, fotókkal, szobrokkal, pannóval, relikviákkal és objektekkel.

A Hrabal-galaxis pillanatképei nem az író életét és munkásságát dokumentáló, bemutató kiállítás. A tárlat alkotói a maguk művészi eszközeivel azokat a gondolatokat, érzéseket fogalmazták meg, amelyek az író életének különböző helyszíneit végigjárva, alkotásait megismerve kialakultak bennük. A bemutatkozásra az író egykori lakóhelyének közelében, Prága egyik külvárosi kerületében, Libeňben, egy ma már kulturális rendezvényközpontként működő zsinagógában kapna lehetőséget a baráti kör.

Kocsis Balázs szobrászművész-restaurátor és Bohumil Hrabal egy tavaly áprilisi kiállításon (Fotó: FMH)

Az épület ötven-hatvan méterre van attól az egykori 24-es számú háztól, ahol Hrabal lefűrészelt lábú asztalánál írta remekműveit, s ahonnan gyakran indult barátaival a környék kocsmáinak látogatására. Utóbbi nem lehetett könnyű feladat: az 1950-60-as években a kanyargós utcákban számtalan kocsma várta a betérőket. Bohumil és barátai lefelé tartva a domb magas pontjáról, mindegyikbe betértek. Ez volt a libeňi nagy szlalom. A terv szerint mindenütt csak egy-egy korsóval hörpintettek volna fel, mégis előfordult, hogy már félúton kénytelenek voltak feladni a túrát...

A Fekete Ökör Baráti Kör tagjai Hrabal nyomában járva többször végigjárták  Libeň  fogyatkozó számú kocsmáit és az író életének valamennyi neves helyszínét, hiszen  majd' két évtizede igyekeznek felderíteni,  dokumentálni a helyeket, ahol az ott időzők beszélgetéseit figyelve megáll, sőt meg is fordul az idő - magyarázza Hagymásy András. Mint mondja, a baráti kört 1999-ben Prágában, az U Černého vola sörözőben alapította Odler Zsolt, Huszár László, Bereczky Gábor Rakéta és Asztalos Tamás.  Az alapítás óta több új taggal bővült a társaság. A két fehérvári véletlenül került kapcsolatba a körrel. András 2005-ben Asztalos Tamás kötetbemutatójára ment Aszódra, s miután ő maga is nagy rajongója volt Hrabalnak és a cseh kultúrának, nyomban barátokra lelt. Azóta aktív és rendszeres résztvevője a kör programjainak.

Kocsis Balázs pedig - miután egy beszélgetés során véletlenül kiderült, hogy több szobrot is készített Hrabalról  - az ő invitálására két éve lett aktív tagja, alkotóművésze a közösségnek. A baráti kör egyre többet hallat magáról. Rendezvényei számos hívet szereztek már a cseh kultúrának és Hrabalnak. Minden március 15-én Prágába látogatnak,  megkoszorúzzák a diákéveinek egy részét ott töltött II. Rákóczi Ferenc emléktábláját. Kiállításuk, A Hrabal galaxis pillanatképei bejárta a fél országot: Aszódon, Solymáron, Ráckevén, Kapolcson, Sátoraljaújhelyen, Verőcén, Szegeden, Debrecenben, Nyíregyházán, Székesfehérváron és Szombathelyen láthatta, jelenleg pedig a budapesti Hrabal sörözőben nézheti meg a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!