Hírek

2013.04.05. 13:57

Döbbenetes esetek - Egy kutyát nem lehet megunni, s eldobni

Fejér megye – Egyre gyakoribb, hogy a korábban házi kedvencként tartott kutyát, macskát bántalmazzák tulajdonosaik, vagy éppen kiteszik a szűrét, mert már nincs pénz a tartásukra.

Miskei Anita

Olykor előfordul, hogy nehéz élethelyzetbe kerülünk, emberségünket akkor sem veszíthetjük el. Sajnos nem mindenki gondolkodik így – jegyezte meg Bíró Zsolt állatvédő, a FEMA Állatmentő és Állatvédő Egyesület operatív vezetője.

Az állatbarátok, állatvédők, gondos gazdák csak remélhetik, hogy idővel kevesebb kóbor kutya, macska lesz az utcákon. Addig azonban sok a tennivaló, melyben a FEMA Állatmentő és Állatvédő Egyesület segítséget is kapott. – Egyre gyakrabban hívnak bennünket szerencsétlen, bántalmazott ebekhez, sok tragédiával találkozunk. Nemrégiben Polgárdiban egy idős asszony egyszerűen összekötötte alacsony termetű tacskó kutyája négy lábát, s egy kiszáradt ülepítő gödörbe vetette az állatot. Végül hozzátartozóin keresztül értesültünk az esetről. Az idős, feltehetően zavart asszony egyszerűen megharagudott kutyájára, mert eltűnt tíz tyúkja, s az ebet gyanúsította meg – mondta Bíró Zsolt.

Szabó Mária kutyáját egyszerűen lelőtték, attól tart, a többi kutyája, macskája is veszélyben van (Fotó: Lovász Lilla)

Kiemelte, kezdeményezik a helyi jegyzőnél, hogy az asszonyt tiltsák el az állattartástól, hiszen így nem lehet büntetni az állatokat. Ráadásul elképzelhetetlen, hogy egy alacsony termetű, kis testű tacskó faljon fel tíz tyúkot – tette hozzá a szakember. Aki azt is elmondta, későn érkeztek, hiába menekítették ki az állatot ebből a csapdából, később elpusztult. Egyelőre vizsgálják, mi okozta az eb halálát.

- Nem ez az egyetlen eset, mely megdöbbentett bennünket. Nemrégiben egy kilenc hónapos vizsla pusztult el, mert tizenöt sörétet lőttek belé. A szerencsétlenül járt kutyus gazdája, Szabó Mária egyetemi tanár máig nem heverte ki az embertelen bánásmódot, s azt, hogy nem tudott segíteni a kutyán – mondta Bíró Zsolt. Majd a Csókakőn élő asszony elmesélte, tudja, honnan jött a lövés, ráadásul a környéken mindössze egyetlen embernek van fegyvere
- Valószínűleg visszaköltözöm Budapestre, mert félek. Korábban sötétben is hazasétáltam a közel két kilométerre fekvő buszmegállóból, most nem merek. Ilyen brutálisan bántalmazni egy állatot Mi jöhet még? – kérdezte fájdalmasan az asszony. Hozzáfűzte, gyermekkorától szereti az állatokat, tizenkét macskája van már, melyből csak három az övé, a többit befogadta, két kutyus is gazdára talált nála, egyikük egyébként a FEMA kérésére lakik Máriánál, amíg nem találnak neki gazdát.

Bíró Zsolt elmondta, sok tragédia következik be amiatt is, hogy sokan már nem tudják ellátni kutyájukat. Van olyan idős ember, aki vidéken él, imádja kutyáját, az mégis alultáplált. Egy nyugdíjból már nem kerül az állat ellátására, oltatására
- Tudjuk, hogy sokan szeretik kedvencüket, nem akarnak megválni tőle, talán egyetlen társuk, de nagy terhet ró rájuk például a chippezés, oltás. Most részben a megyétől, részben pedig civil szervezetektől, s cégektől kapott felajánlás eredményeként 50 család kutyusát ingyen láthatjuk el chippel. A kezdeményezésünkre pozitív visszajelzéseket kaptunk, s már ki is választottuk azt az ötven családot, amelynek a kedvencét chippel látja el az állatorvos – fűzte hozzá Bíró Zsolt.

Megjegyezte, a tapasztalatok szerint egyre többen figyelnek az állatok tartására, sokan veszik igénybe a kutyakiképzők segítségét is. A felelős állattartás népszerűsítéséért dolgoznak. Hiszen az állat sem egy tárgy, hanem érző lény, mely gyakran olyan szeretetet adhat, amit másoktól nem kaphatunk meg. Egy egyedülálló, magányos idős embernek a társa lehet, egy családnak a kedvence, őrzője. Épp ezért például a tartás körülményeire, a bánásmódra is oda kell figyelni.

Mert mindig bízni fog - jegyzet

Sosem fogom elfelejteni azt a derűs nyári napot, amikor az Adrián Sibenik előtt hajózva egy, a tengerben úszó kutyára figyeltünk fel. Az állat elkeseredett küzdelmet folytatott az egyre növekvő hullámokkal, melyeket egy komp korbácsolt fel. Azonnal felé hajóztunk, s amikor közel értünk, a nagy testű, fáradt eb engedte, hogy négy férfi kiemelje a vízből. A hajón azonnal otthonosan mozgott, s látszott, keres valakit. Szomorú szemekkel jelezte, ez bizony nem az otthona. Mi pedig tehetetlenül, értetlenül álltunk előtte, hisz a választ mi sem tudtuk. Kidobták, kiesett, vagy egyszerűen kitették a parton, s tovább hajóztak? Nem törődve azzal, hogy a kutya próbál utánuk úszni. Sem ő, sem mi nem hittük, hogy ilyen előfordulhat...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!