Hírek

2013.04.03. 18:05

Ádám és Éva pusztulása - nem bírta a belvizet

Gaja-völgy - Kirándulók vették észre és fényképezték le a Gaja-völgy egyik régi természeti emlékének pusztulását: az Ádám-Éva fa sajnos kidőlt.

Kocsis Noémi

Csalódott, szomorú bejegyzésekkel és hozzászólásokkal volt teli szerdán a népszerű közösségi oldal, ahova egy helybeli túrázó feltette a sokak által kedvelt Ádám-Éva fa legfrissebb fotóit. Ezeken az látható, hogy a több száz évesre datálható faóriás - melyet a népnyelv nevezett el így egy hiedelemből kiindulva, miszerint a famatuzsálem két egyed összenövéséből alakult volna ki - több darabra törve fekszik az alaposan átázott talajon. Belvízzel már többször kellett megküzdenie, de az elmúlt hetek-napok csapadékos időjárását az alámosott gyökérzet, az évtizedek óta korhadó törzs már nem bírták. A fa maga egyébként vagy félszáz éve kidőlt, de egy darabban mindeddig természetes átkelőként, egyfajta hidacskaként tudott szolgálni az arra járóknak. Most legfeljebb tűzifának lenne jó...

A fotón már a jelenlegi állapot látható  a terület nehezen járható (Fotó: gajavolgy.hu)

A turisztikai kiadványokban is sokszor emlegetett különleges fát egyébként többször el akarta már távolítani a területet kezelő Vadex Zrt., mert nem volt biztonságos. A valamikor egymáshoz közel álló fák közül az egyik még a II. világháborúban dőlt ki, anyagát elhordták a helybéliek, és senki sem emlékezett rá, a megmaradt egyed Éva-e, vagy Ádám, ahogy a két faóriást mindig is emlegették. Így hívták az utóbbi időkben Ádám-Éva fának.

Mint Takács Tibortól,  a szervezet fővadászától megtudtuk, már tervezik ide az új, korszerűbb hidat, de az elmocsarasodó területet jelenleg nem tudnák gépekkel megközelíteni, csak fakivágás árán. Így egyelőre kivárnak, de az új átkelőt nyár derekára szeretnék átadni a közönségnek -  addig a kb. 300 méterre onnan lévő hídon lehet átkelni a Gaján. S hogy mi lesz Ádámmal, Éva nélkül (vagy fordítva)? "Ő" sajnos menthetetlen. Egyelőre a patak mellett hagyják, egyfajta mementóul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!