Hírek

2013.03.26. 14:06

Schaffer Erzsébet Ercsi Díszpolgára lett

Országosan ismert és elismert újságíró, Schaffer Erzsébet kapta idén az Ercsi Díszpolgára díjat. Őt főleg a Nők Lapjából ismerhetik.

Tribolt Lajos

Eddig Baczakó Péter, Eötvös József, Hoffmann Margit, Hetényi István, Bejczy Antal, Paczolay Gyula, Gozsdu Elek, Félix István, Dékány Kinga és Német Róbert kapta meg a Díszpolgári címet.

Országosan ismert és elismert újságíró, Schaffer Erzsébet kapta idén az Ercsi Díszpolgára díjat. Őt főleg a Nők Lapjából ismerhetik.

Ercsiben született, de, mint lapunknak elmondta, az ötödik osztályt még ott járta, ám azután elköltöztek.

- Az emberben az első hat év mély nyomokat hagy. Nekem felrémlenek a színek, a hangok, az udvari kút, ahol nyáron a húst hűtöttük, a virágágyások, a református templom és a szíjártó közötti út, a Krizsék előtti tér, ahol kerékpárral meg lehetett fordulni.

Schaffer Erzsébet Ercsi Díszpolgára lett (Fotó: Vajdics András)

Schaffer Erzsébet mesélt a gyerekkoráról, arról az időszakról, ami visszaköszön írásaiban is.  Emlékszik, hogy Vuletta Anti bácsi volt a postás, az orvos, Félix Pista bácsi homokfutón közlekedett. Emlékszik, hogy a katolikus templomban a mennyezeten az egyik angyalon végigfutott egy repedés. Emlékszik arra is, hogy édesanyja a Kastély úton rendszeresen letolta a babakocsiját a Duna partjára. Mint mondja, hiába járt a világ sok folyójánál, számára egy folyó a mai napig balról jobbra folyik. Ha Pesten megy le a Dunához, mindig zavarja a fordított felállás.

Schaffer Erzsébet megkapta a Magyar Köztársasági  Érdemrend Lovagkeresztjét, 2001-ben Pulitzer-emlékdíjas újságíró lett, 2009-ben megkapta a Prima Primissima díjat is. Korábban elnyerte a megyei önkormányzat Vörösmarty Mihály díját.

- Nagyon megtisztelő volt Ercsi díszpolgári címét átvenni, ám én nem sokat tettem a településért.  Az igaz, hogy kötődésem van és sok írásomban táplálkozom az itteni gyerekkori emlékeimből - mondja a kitüntetett.

Elmesélte, hogy maga előtt lát egy szép, szőke fiatalasszonyt, akinek egy fess katonatiszt volt a férje. Ott jártak el a házuk előtt, ám soha nem beszélgettek és soha nem mosolyogtak.  A nőt egyszer látta mosolyogni a boltajtóban, mikor egy férfi szalmakalapját megemelve köszönt neki.

-  A gyerekek jó megfigyelők - tette hozzá az újságíró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!