Hírek

2013.03.04. 13:47

Munkanélküliek rohama a civileknél

Fejér megye - Egyre több munkanélküli keresi fel az utóbbi időben a civil szervezeteket. Az ok egyszerű: egy jogszabály miatt évente felül kell vizsgálni azt, aki foglalkoztatást helyettesítő támogatást kap, s aki nem tud igazolni egy éven belül 30 nap munkaviszonyt, attól megvonják. Ezt azonban közérdekű önkéntes tevékenységgel is lehet teljesíteni.

Klecska Ernő

A jogszabály szerint a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra való jogosultságot évente felül kell vizsgálni. 2011. december 31-e óta csak annak a személynek folyósítható az ellátás, aki a jogosultság felülvizsgálatát megelőző egy évben legalább 30 nap munkaviszonyt tud igazolni, vagy úgy, hogy közfoglalkoztatásban vesz részt, vagy pedig az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedik el.

A 30 napba be kell számítani az egyszerűsített foglalkoztatást és a háztartási munkát, a munkaerő-piaci programban, vagy 6 hónapot meghaladó időtartamú képzésben történő részvételnek a vizsgálat időszakra eső időtartamát is. Ha a jogosult ezeknek a feltételeknek nem tud eleget tenni, mert számára nem tudtak közfoglalkoztatás körébe tartozó munkát felajánlani, illetve ha a 30 nap munkavégzést egyéb módon sem tudta teljesíteni, akkor a 30 nap számításánál az általa teljesített közérdekű önkéntes tevékenység időtartamát is figyelembe kell venni.

Berdó Erika Gabriella szakmai vezető

Ha tehát a támogatott munkaviszonyból nem tud 30 napot igazolni, de önkéntes munkával vállalja a még szükséges időmennyiség teljesítését, úgy az elkövetkező évben is jogosulttá válik a bérpótló támogatásra. Ha egy civil szervezet a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvény hatálya alá bejelentkezett, fogadó szervezetnek számít, az önkéntesekkel önkéntes foglalkoztatásra irányuló szerződést köthet, a törvényben nevesített kedvezményeket biztosíthatja számukra.
- Szervezetünk a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjával együttműködési megállapodást kötött, így az ercsi, gárdonyi és dunaújvárosi kirendeltségekkel közreműködik az álláskeresők tájékoztatásában és az önkéntes munkára jelentkező álláskeresők számára önkéntes lehetőségekkel biztosítja a szükséges 30 nap teljesítését - tájékoztatott Sólyom Balázs, a mezőföldi önkéntes pontot fenntartó besnyői Sziront ' Art Közhasznú Egyesület igazgatója.

A szigorúan dokumentált önkéntes tevékenység alapján a civil szervezet olyan igazolást állíthat ki, amelyet a munkaügyi központ kirendeltségén leadva a jogosultsági időt ismét megállapíthatják, a jogosultság megmarad.

Az önkéntes munka ellenében fizetés nem adható, de a fogadó szervezet lehetőségei szerint biztosíthat az önkéntesnek étkezést, szállást, utazási költségtérítést, egészségügyi szolgáltatást, munka- és védőruházatot és minden egyéb kedvezményt - mondta Berdó Erika Gabriella, a székesfehérvári Fejér megyei  Civil Információs Centrum önkéntes programjainak szakmai vezetője.

Az önkéntesség más területen is egyre fontosabb lehet. 2016. január 1-je után ugyanis csak olyan tanuló bocsátható érettségi vizsgára, aki teljesítette a jogszabályban előírt 50 óra közösségi szolgálatot, azaz az idei évben középfokú tanulmányaikat megkezdőket már érinti a jogszabályváltozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!