Hírek

2013.03.18. 09:00

Lakcímkáosz: kisiszkai hiteles (!) kálvária

A hitelcsapdás történeteknek se szeri, se száma. Olyan azonban kevés akad, amikor látszik a kiút, viszont a hivatali bürokrácia ellehetetleníti a megoldást. Gyulai Imréék esete ilyen.

Zsigó Ferenc

A nyugdíjas pár Iszkaszentgyörgyön, a Szőlőskert utca 21062-ben, vagyis a Kisiszka 24-ben, azaz Iszkaszentgyörgy külterület 21062-ben, illetve a Szőlőskert utca 021060002-ben lakik.  A különböző címek mindegyike hivatalos dokumentumokban - hitelszerződésben, közjegyzői okiratban, banki iratokban, polgármesteri hivatali nyilvántartásban, lakcímkártyán - található.

A zavaros állapot mindaddig nem volt gond, amíg az immár tíz éve élettársi kapcsolatban élő nő és férfi a felvett hiteleket tudta törleszteni. Most, amikor már mintegy két éve gondjaik vannak a törlesztéssel és szeretnék igénybe venni a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-n keresztül az állami segítséget, és be akarták adni a bankhoz az erről szóló kérelmet, problémát jelent a lakcímkáosz.

- Először 2006-ban vettünk fel 1,8 millió devizaalapú hitelt  felújításra, aztán a rejtett hibák miatt még 1 milliót kellett kérnünk a banktól - idézte fel a kezdeteket a férfi. - Egy stroke miatt 2008-tól két évig nem volt munkám, 2011 óta nyugdíjas vagyok, 2010 óta nem tudjuk fizetni a részleteket. Kamatokkal együtt a teljes tartozásunk most 4,5 millióra rúg. Szeretnénk, ha az örökösök nem adósságot örökölnének, ha már a ház nem lehet az övék, ezért gondoltunk az eszközkezelőre - vázolta a helyzetet Gyulai Imre.

Gyulai Imréék szerettek volna az eszközkezelőtől segítséget kérni - ám akadályba ütköztek...

A konstrukció (NET program) - melynek keretében az eszközkezelő az állam javára megvásárolja az ingatlant, amit a korábbi hiteladós visszabérel, azaz tovább lakhat ott - megoldást jelentene, de Gyulaiék nem tudják beadni a kérelmet a lakcímkáosz miatt.

Megkeresésünkre Kappéter Béla, az érintett FHB Bank kommunikációs vezetője elmondta, hogy a bank nem ellenérdekelt a NET programban, viszont formailag hibás kérelem eleve esélytelen lenne, ugyanis a szigorú ellenőrzés során azt is vizsgálják, hogy a kérelmező valóban életvitelszerűen abban az ingatlanban lakik, amire a kérelem vonatkozik.

Panaszosuknak az önkormányzat műszaki osztályától kellene igazolást kérni arról, hol lakik, ezzel bemenni a földhivatalba, átvezettetni a tulajdoni lapon a változást, és minden rendben lenne - mondta a banki szóvivő.

Parajdi Cecília, Iszkaszentgyörgy (mellette Bakonykuti és Csór) jegyzője elmondta, ők arról tudnak igazolást adni, hogy Gyulaiék a Szőlőskert utca 021060002 szám alatt laknak, ez szerepel a lakcímkártyán is.  A földhivatali díjtáblázat szerint az ingatlan címének változása - illetve a változás átvezetése a földhivatali nyilvántartásban - pár éve már díjköteles, 6600 forintba kerül.

Gyulaiék háza az Iszkaszentgyörgyöt Csórral összekötő út mentén van, amit Kisiszka néven emlegetnek, és aminek évekkel ezelőtti önkormányzati döntés szerint a Szőlőskert utca nevet adták. A földhivatali nyilvántartásban a tulajdoni lapokon azonban az önkormányzat nem vezettette át a változást, pedig akkoriban egy lista átküldésével ezt ingyen lehetett volna megtenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!