Hírek

2013.03.27. 16:31

Mire érdemes odafigyelni az állásinterjún?

Az állásinterjú olyan, akár az első randevú. Aki hosszú ideje keresgél már, amikor végre bizonyíthat, sok szempontot kell figyelembe vennie, miközben önmagából muszáj a legjobbat kihoznia a sikerért.

Miskei Anita

Ahhoz, hogy megtaláljuk önmagunk számára a legjobb állást, kell némi szerencse és sok-sok kitartás is. Néhányan, a kiválasztottak, a tehetséges fiatalok már az egyetemi évek alatt kapnak állásajánlatot, eredményeik feltűnnek a fejvadászoknak,a cégeknek. Mások a gyakornoki idő alatt találnak rá az álommunkára. A legtöbben azonban friss bizonyítvánnyal, diplomával, nyelvvizsgával, szakképzettséget igazoló dokumentumokkal akár hónapokon keresztül kutatnak a lehetséges munkahely után.

Jakobszen Gábortól az érdeklődők megtudhatták, mit érdemes egy önéletrajzban kiemelni (Fotó: Lovász Lilla)

Van, aki sokáig keresgél, mások kompromisszumot kötnek, majd néhány évnyi gyakorlattal, munkatapasztalattal indulnak újra állásvadászatra. Molnár Szilvia, a Pannon Egyetem hallgatója egy karrier kiállításon elárulta, végzősként már érdeklődik a hazai álláshelyek iránt is, de elképzelhető, hogy a diplomaosztót követően Németországban próbál szerencsét.

Jakobszen Gábor bár fiatal, az állásbörzéken, kiállításokon az érdeklődő, tájékozódni vágyó pályakezdőknek segít. A tapasztalatok azt mutatják, a legtöbben a laza, fiatalos segítők, szervezők irányába nyitottabbak, bátrabban kérnek tőlük segítséget.   A tippeket pedig érdemes megfogadni - vélekedett Jakobszen Gábor. Hiszen így számtalan kudarctól kímélhetjük meg magunkat.

A börzéken kiállító cégeknek épp úgy, mint a piacon állást kínálóknak, megvan az elképzelésük az ideális jelentkezőről. Az önéletrajzokból, motivációs levelekből már bizonyos irányba billen a mérleg, s jó, ha nem azonnal esünk ki. Aki több fordulón, szűrőn is átjut, megbizonyosodhat arról, hogy jól megírt  önéletrajzzal rendelkezik.

Az állásinterjúra készülve mérlegelnünk kell, mik az elvárásaink a munkáltatóval szemben. Ez épp oly fontos, mint saját fellépésünk. A fizetés, a munkakultúra, s a vállalható túlóra mennyiségéről is állást kell foglalni. Egy interjún érdeklődőnek kell lenni, de nem lehet sürgetni a munkáltatót, a tárgyalás menetét. Ahogy egy randevún, úgy egy interjún sem érdemes az exet, azaz az  előző munkaadót szidni. Az állásinterjún legyünk profik, az érzelmeinket, politikai nézeteinket sem érdemes hosszasan taglalni, észre kell venni, mi érdekli igazán a másik felet. A túláradó érzelmi kitörések riasztók lehetnek.

A jó modor, a tisztelet, a másik iránti figyelem elengedhetetlen feltétel. A rágózást el kell felejteni, s a mobiltelefont is illik kikapcsolni egy meghallgatáson. Beszéljen kevesebbet, tudjon hallgatni. Az állásinterjún a HR-es rengeteg fontos információt mond el, ezért figyeljünk rá oda, ne szakítsuk félbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!