Hírek

2013.03.29. 18:47

Bejárták a keresztutat Fehérváron

Székesfehérvár - A Bazilikában járták végig a város polgárai Spányi Antal megyéspüspök vezetésével a keresztutat a húsvétra készülve.

Szabó Zoltán/Fejér Megyei Hírlap


Székesfehérváron,  a  Bazilikában  járták végig a  város polgárai Spányi Antal megyéspüspök vezetésével a keresztutat, megállva és elmélkedve, imádkozva az egymást követő stációknál (Fotó: Gregority Antal)

A mélyen hívő keresztények  ilyenkor, húsvét előtt bejárják a keresztutat, és  Jézus szenvedésének,  keresztre feszítésének  stációin  elmélkednek. Teszik, elmondják,  elmormolják azt, amit ilyenkor a szokások, a liturgia szerint illik tenni.


A kevésbé hívők  arra gondolnak, hogy  mit meg nem tett ez az ember a  többi emberért, mennyire ragaszkodott az elveihez,  hitéhez, vállalva a halált. A  kettő  talán nincs is oly távol egymástól.  A  mélyen hívő  jelképesen végigjárják Jézus útját a kereszttel a Golgotáig, és  ez a lélekben végigszenvedett út   erősíti a hitüket, a feltámadás pedig a lelküket. A kevésbé hívők esetleg arra gondolnak, hogy mindenkinek megvan a keresztútja a  születéstől a halálig, amely az életút stációiból áll  össze.  Ha  próbáltak jól dönteni, talán nincs sok szégyellnivaló rajta.  
A mélyen hívőknek a  feltámadás ad  erőt, a kevésbé hívőknek a remény arra, hogy tán megújul az élet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!