Hírek

2013.03.04. 14:37

A vízközmű felújítására nincs elég pénze a kis falunak

Bakonykútiban, a kis faluban az önkormányzat tulajdonában van a teljes vízközmű, melynek átfogó felújítására a falu több évi költségvetésének teljes összege sem lenne elég. Pedig szükség lenne rá.

B. Kiss László

Marics József a vízmű   épülete előtt.   Csak ennek a felújítása egymillióba kerülne, de elöregedett az egész  hálózat is

Az önkormányzatok az idei évtől életbe lépett, úgynevezett feladatfinanszírozásából eredő általános problémákat már többen, több fórumon szóvá tették, előállottak azonban egyedi jellegű, speciális problémák is az által, hogy a településeknek nyújtott állami támogatás minden forintja meg lett címkézve  -  mondta el lapunknak nyilatkozva Marics József, Bakonykúti polgármestere.

Ilyen speciális gondot  jelent  a  134 lakosú falucska esetében a helyi vízmű. Az eldugott zsákfalu nincs ugyanis rákötve az ívóvíz-hálózatra;  az ívóvízellátást az önkormányzat tulajdonában levő kúttal és  vízművel oldják meg. A rendszer üzemeltetését  a Dunántúli Regionális Vízművek, a DRV végzi. Az üzemeltető kötelessége, hogy szolgáltasson, karbantartson, és elhárítson bizonyos, kisebb  hibákat, a kútban levő szivattyú egymillió forintba kerülő cseréje például azonban adott esetben már a tulajdonos önkormányzat feladata. Mivel a szivattyú nyáron szinte egész nap működik, a cseréje meglehetősen gyakran, öt-hét évente esedékes.  Az említett szivattyúcsere   fedezetét is a vízdíjba  beépített eszközhasználati díj hivatott  fedezni, amelynek összege mindösze évi 130 ezer forint. Ebből pedig már nem jut pénz a vízmű kis épületének, ugyancsak egymillió forintot igénylő  felújítására, ami pedig igencsak esedékes. 

És ez akkor  -  miként Marics József fogalmaz  -  csak tűzoltás lenne.  A faluban az  ötvenes években kiépült  ívóvízhálózat mára igencsak elöregedett, átfogó felújítása  -  az üzemeltető tanulmányterve szerint  -  mintegy 50 millióba kerülne.  A község a regionális hálózathoz való csatlakozása pedig még többe.  Márpedig a hálózat felújítása is szükséges lenne,  hiszen míg Bakonykúti például jelenleg mindössze öt köbméter,  tűz esetén felhasználható  tartalékvízzel rendelkezik, addig 130 lakos esetén a minimális mennyiség  - az előírások szerint - ennek tízszerese,  50 köbméter kellene legyen. 

Bakonykúti  költségvetésének  éves főössze mintegy húsz millió forint. Ez az összeg  tartalmazza azt a vízszolgáltatás zavartalanságát biztosítani hivatott nyolc millió forintot  is, amit az önkormányzat hosszú évek alatt takarított meg a maradványpénzekből.  Az idei évtől  azonban   -  még ha tudnának  -   sem csoportosíthatnak át pénzt a vízszolgáltatásra, hiszen minden állami forint meg van címkézve. A vízhálózat felújítására pedig sem korábban, sem most nem lehet pályázni - hangsúlyozta Marics József. 

Felmerült, hogy a dologra  elvileg   megoldást jelentene, ha a hálózatot állami vagyonkezelésbe adnák, mert akkor jogilag lehetősége nyílna a szolgáltatónak a hálózat felújítására. Ennek gyakorlati megvalósításához  azonban hiányoznak a jogszabályok  -  mondta el a Fejér Megyei Hírlapnak a bakonykúti polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!