Hírek

2013.02.28. 18:40

További 12 település adósságát vállalta át az állam Fejér megyében

Tucatnyi, Fejér megyei polgármesterrel írták alá csütörtökön az adósságkonszolidációról a megállapodást – jelentette be Dorkota Lajos kormánymegbízott.

B. Kiss László

Az ötezer főt meg nem haladó lélekszámú települések esetében a múlt év végével zárult le az a folyamat, melynek keretében az állam teljes egészében átvállalta az adósságukat. Az 5000 főnél nagyobb települések önkormányzatai esetében az adósságátvállalás mértéke – a megegyezés függvényében – 40 és 70 százalék közötti. A megye 13 érintett települése közül egy tucatnyinak a polgármesterével csütörtökön írták alá a megállapodást – jelentette be Dorkota Lajos kormánymegbízott. Fehérvár adósságkonszolidációjáról korábban tudósítottunk.

A további, tucatnyi település a következő. Bicske, Csákvár, Dunaújváros, Enying, Ercsi, Gárdony, Martonvásár, Mór, Polgárdi, Pusztaszabolcs, Sárbogárd, Velence. Esetünkben az állam összesen 26,5 milliárd forintnyi adósságot vállalt át. Az így felszabadult forrásokat az önkormányzatok fejlesztésre, a munkahelyek megtartására fordítják – mondta el a kormánymegbízott, aki kiemelte Dunaújvárost, mint olyan önkormányzatot, amelytől a megyében a legnagyobb összegű, 10,8 milliárd forintnyi adósságot vállalt át az állam. Dorkota Lajos újságírói kérdésre válaszolva elmondta: Abával, amely több mint egymilliárd forintnyi adósságot halmozott föl, még zajlanak az adósságkonszolidációt céltó tárgyalások.

A kép a Mór adósságának átvállalásáról szóló tájékoztatón készült (Fotó: Koppán Viktor)

Mór esetében az önkormányzat adósságának 70 százalékát, mintegy 1,9 milliárd forintnyi kötelezettséget vállalt át az állam. A tárgyalások negyven százalékról indultak – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyet Törő Gábor, a körzet országgyűlési képviselője, a megyei közgyűlés elnöke és Fenyves Péter, a város polgármestere tartott ugyancsak csütörtökön. Az átvállalás mértékének megállapításakor kedvezően esett latba, hogy az önkormányzat példaszerű struktúraváltást hajtott végre a városi kórházban, melyet aztán adósság nélkül adott át tavaly az államnak – hangsúlyozta a város vezetője a tájékoztatóján.

A móri kórházhoz kapcsolódó kötvény és hitelterheket egyébként száz százalékban átvállalta az állam – tűnt ki a sajtótájékoztatón, amelyen Pálla József, Mór jegyzője és Frey Attiláné, a város polgármesteri hivatalának irodavezetője is részt vett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!