Hírek

2013.02.08. 16:24

Mégis, kinek a kamarája?

Arcpirító átverés - fogalmazta meg különvéleményét az Élőlánc Magyarországért a most folyó agrárkamarai választásokról. Itt az ideje, hogy a gazdák maguk vegyék kézbe saját sorsukat! - fejtették ki.

V. Varga József

A most folyó, fölülről szervezett, egylistás - a rendszerváltás előtti Hazafias Népfront-választásokra kísértetiesen hasonlító - agrárkamarai választások illegitim rendszert hoznak létre - állítja állásfoglalásában a mezőfalvi székhelyű Élőlánc Magyarországért.

Az a rendszerváltás előtti „választásokra” kísértetiesen hasonlító színjáték, melyen a gazdák nem saját jelöltjeiket állíthatják, hanem egy kész listára „szavazhatnak”, nem más, mint jól körülhatárolható érdekkörök puccsszerű hatalomátvétele - fejtette ki lapunknak Ács Sándorné agrármérnök, az Élőlánc elnökségi tagja. Ha e kísérletet a gazdatársadalom nem akadályozza meg, az beláthatatlan következményekkel jár a mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplőire, a magyar vidék és az ország jövőjére nézve - tette hozzá.

Amint az Élőlánc hangsúlyozza: a gazdák meglepődve tapasztalják, hogy az agrárkamarai választások nem arról szólnak, hogy a jelöltek közül a nekik megfelelőket válasszák meg. Egyetlen listára - a 2012. december 17-én a családi gazdaságok és a szövetkezés ellen szavazó Magosz - listájára kell szavazniuk. Választási lehetőségük csak annyi, hogy vagy szavaznak, vagy nem. Ha tiltakozásul nem mennek el - így állást foglalva az egész arcpirító átverés ellen -, nem számít, hiszen a szabályzat szerint, ha csak egy ember megy el, akkor is érvényes a szavazás.    Nem számít, hogy elmennek-e a gazdák Magyarán: nem számítanak a gazdák? - firtatja Ács Sándorné.

Beszédesek a listán szereplő nevek is - fogalmaz kendőzetlenül az Élőlánc. Az „új” agrárkamara leendő vezetésében listás jelöltként békésen megférnek majd egymás mellett az előző kormányzati időszakok kamarai vezetői, a kormánypárti képviselő és államtitkár, valamint az államtitkár szomszédja, a Fidesz gazdatagozatának vezetője, az állami földek botrányos pályázatainak listavezetői és a privatizáció és a pályázati rendszerek „ügyes” emberei. Közéjük kevertek néhány gyanútlan gazdát és méhészt, akiknek a nagy játékosok mellett nyilvánvalóan semmi ráhatásuk nem lesz a folyamatokra, mivel garantált kisebbségben vannak. A kirakatban viszont jól mutatnak.

 

Háttal a földnek? Beláthatatlan következmények? (Fotóillusztráció: V. Varga József)


A kamarai törvény most működésbe lépő változatát tavaly július elején, a szabadságok idején három nap alatt hajszolták végig a parlamenti szavazógépen. Egyedül Ángyán József professzor tiltakozott, jelezvén, hogy a törvény teljesen ellentétes a kormány által meghirdetett célokkal, a kamarával kapcsolatos eredeti szándékkal. Figyelmeztetése falra hányt borsónak bizonyult - szögezi le a szervezet állásfoglalásában.

A gazdáknak alulról szervezett kamarára van szükségük, s most nem ilyen kamara van születőben. Minden ép erkölcsű és épeszű ember csak tiltakozhat ez ellen a komédia ellen. Itt az ideje annak, hogy a gazdák maguk vegyék kézbe saját sorsukat! - tette hozzá végül az Élőlánc elnökségi tagja, Ács Sándorné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!