Hírek

2013.02.07. 18:59

Hulladékpanaszok: még a Magyar Energia Hivatal sem hozott döntést

Székesfehérvár - A hulladékszállítás díjának emelkedésével kapcsolatban számos panasz érkezett szerkesztőségünkbe. A legtöbben a 60 literes edények megszűnését, és az áremelést kifogásolták.

Kajdi Erika

Mások azzal kapcsolatban fejezték ki nemtetszésüket, hogy   miért számlázzák ki a szállítási díjat minden alkalommal azoknak is, akik csak kéthavonta, vagy ritkábban helyezik ki a kukát. Ennek oka, hogy egy előírást követnek a vállalatok, mely leszögezi számukra a kötelező heti ürítést, ami már 8 éve működik így - mondta el érdeklődésünkre Bozai István, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. vezetője.

A vállalatok tehetetlenek a köztéri kukákba dobálókkal szemben

Más  kérdésekkel kapcsolatban megkerestük Steigerwald Tibort, a Depónia Kft. ügyvezető igazgatóját, aki  elmondta, hogy a kft. egy 8 tagú konzorcium tagjaként csak 28 Fejér megyei településen végez szállítást, így azokkal a panaszokkal nem tudnak mit kezdeni, amik nem az ő hatáskörükbe tartoznak. Az érintett  települések listáját a kft. honlapján érhetik el az érdeklődők.  Volt, aki arról panaszkodott, hogy nem került azonosító chip a kukára, s ebben az esetben hogyan fogják elvégezni az ürítést. Steigerwald Tibor mindenkit megnyugtatott: március közepétől folytatódik az azonosítóval történő ellátás, s addig is mindenki szemetét elszállítják.   

Arra a kérdésre, miszerint miért szűntek meg a 60 literes edények, Bozai István elmondta: egy közbeszerzési pályázaton indult el a Közép-Duna Vidéke Konzorcium, ahol a legkisebb meghatározott edényméret a 80 literes volt.   Arra a problémára, hogy miért emelkednek meg a hulladékszállítási díjak, Kovács Miklós, a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Projektirodájának vezetője elmondta: 168 önkormányzat közösen vett részt egy Európai Uniós pályázaton, melynek célja egy korszerű hulladékrendszer létrehozása.

A 168 önkormányzat összesen 5 megyét foglal magába, tehát a kérdés nem csak a Fejér megyében élőket érinti. Az önkormányzatok polgármesterei közösen döntöttek arról, hogy elfogadják a  feltételeket, mely szerint a hulladék 70 százalékát kell kezelni, ami jelentős költségekkel jár, ezért szükséges az emelés, de a projekt előírásait betartva sokkal jobban lehet figyelni a környezetvédelemre. Ha a rendszernek köszönhetően sikerült csökkenteni a lerakandó kezeletlen hulladék mennyiségét, akkor nem kell megfizetni az új hulladéklerakási adót, ami idővel csak még magasabb kiadást fog jelenteni a vállalatoknak.

Információink szerint a felháborodások ellenére idén még egyetlen számla sem került ki a lakosokhoz a megnövekedett díjjal. Ennek oka, hogy a Magyar Energia Hivatal még nem hozott döntést a kérdésben, holott az új hulladék törvény 2013. január 1-től életbe lépett. Jelen pillanatban még a hulladékszállításért felelős cégek is várják a hivatal jóváhagyását. Annyi  azonban bizonyos, hogy a három napos gyulai Fidesz-frakcióülésen öt tétel rezsicsökkentésről egyeztek meg július 1-től, ami várhatóan a szemétszállítást is érinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!