Hírek

2013.02.13. 18:32

Csatorna: ismét nekifutnak

Eredménytelenné nyilvánította az enyingi képviselőtestület a szennyvízcsatornázásra kiírt közbeszerzést, mert az egyetlen érvényes ajánlatot tevő 352 millióval nagyobb összeget kért volna a munkáért.

Házi Péter

- Nem vállalhattunk felelőtlenül olyat, ami esetleg a város gazdálkodását ellehetetlenítette volna. Enying és az itt élők érdekeit tartottuk szem előtt a döntés meghozatalakor - indokolta lapunknak a szennyvízcsatornázás kivitelezőjének kiválasztására kiírt közbeszerzés eredménytelenné nyilvánítását Pődör Gyula enyingi polgármester.

Az előzményekhez tartozik, hogy Enying közbeszerzést írt ki a város területének szennyvízcsatornázására 2,5 milliárdos összeggel. A beruházás elvégzése iránt tizenkét cég vagy konzorcium érdeklődött, heten vásárolták meg a pályázati csomagot, végül csak a Szabadics Zrt-Sade Magyarország Kft-Penta Építőipari Kft. alkotta konzorcium adott be érvényes pályázatot.

 

352 milliót kellett volna valahogy előteremteni, ez Enying működését is veszélyeztette volna, ezért új közbeszerzést indítanak, remélve, hogy jóval alacsonyabb ajánlat is érkezik a munkára

 

- A konzorcium arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy 2 milliárd 898 millió forintért tudja elvégezni a munkát, miközben 2,5 milliárd forint volt a fedezet, így eredménytelenné nyilvánítottuk az eljárást. Emiatt a szennyvízcsatornázási munka 4-6 hónapot csúszhat, így a remények szerint nyár végén elkezdődhet. Bízom abban, hogy az új eljárás során a 2,5 milliárd forintnál kedvezőbb ajánlat is beérkezik. Ennek érdekében a szükséges referenciákat is módosítjuk, finomítunk a kiíráson - tette hozzá Enying polgármestere, aki bízik abban, hogy az alacsonyabb kivitelezési ajánlat miatt felszabaduló összegből a csatornázással érintett utak felújítására is lesz lehetőségük.

A város egyébként úgynevezett rátaemelési pályázaton is indult, aminek célja, hogy a 85 százalékos támogatási rátát 95 százalékra lehessen felemelni, így mindössze öt százalék lenne az önerő. A helyieknek egyébként házanként 380 ezer forintot kell fizetniük társulási hozzájárulásként. Sokan már évek óta fizetik a részleteket, várják a munkák kezdését. A polgármester mindenkit megnyugtat: 2015 júniusáig biztosan lezajlik a beruházás, így nem kell emelt összegű talajterhelési díjat fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!