Hírek

2013.02.15. 17:50

A kutya nem csak egy berendezés

Megdöbbentő, hogy az emberi kegyetlenség, gondatlanság hová vezet.

Miskei Anita

Ennek volt kíméletlen példája az az ágotai eset, egy ebet csont soványan, halálra fagyva találtak.

- Megdöbbentem, amikor hírt kaptam az ebről - mesélte Baranyák István polgármester. Lakossági bejelentésre érkeztek a helyszínre, s ami ott fogadta őket, sokkoló volt. A polgármester felháborodásának adott hangot, ahogyan Bíró Zsolt, a FEMA Állatmentő és Állatvédő Egyesület operatív vezetője is.

Elárulta, 10 éve dolgozik az állatok védelméért, a tavaly alakult FEMA képviseletében az a célja, hogy mentse, védje a bajba jutott állatokat, tanácsaival segítse azokat, akik gondos gazdák szeretnének lenni.

- Korábban is találkoztunk olyan emberekkel, akik a tartási körülményekkel, tetteikkel bántalmaztak állatot. Szörnyű volt látni ezt a németjuhász kutyát soványan, dermedten. Alig volt 8-9 kilogramm, normális súlya 25 kiló, hosszú ideje szándékosan éheztették. Sok az ilyen eset. Persze az is előfordul, hogy egy kis pénzből gazdálkodó idős ember ragaszkodik kutyájához, bár azt már nem tudja ellátni. Ilyenkor igyekszünk segíteni, az ellátásában próbáljuk támogatni, vagy segítünk szerető családot keresni az állatnak - mondta Bíró Zsolt.

Aki kiemelte, csapatuk a rossz körülmények között tartott, bántalmazott állatokat kutatja fel, segíti a megyét, s a perem településeket.

- Sokszor az emberi tudatlanság az oka a rossz tartási körülményeknek. Például rövid láncon van a kutya, nem kap oltást az eb, mert az csak keverék, a chippel ellátottak aránya pedig elképesztően alacsony. Ez vidéken jellemző, ahol generációk óta így tartják a kutyát, nehéz velük megértetni, az állat nem csak egy berendezési tárgy, ami a házhoz tartozik. A FEMA hangsúlyt fektet a prevencióra, elsősorban az ifjúság tudatformálásában látunk lehetőséget.

Az állatvédelmi törvény 2012 augusztusában szigorodott, ez is az állatok védelmét szolgálja. Ebben meghatározzák, hogy egy kis-, közepes-, vagy nagytestű kutyát milyen hosszú láncon, mekkora kenelben kell tartani. Ugyanakkor a lakásban tartott kutyák sem szenvednek, ha a tulajdonosnak figyel az állat igényeire, például naponta háromszor sétáltatja. Lehet az eb nagytestű, vagy napjaink divatos társasági kutyája, mozgásra szüksége van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!