Hírek

2013.02.27. 21:54

A kapcsolat is gyógyít - kerekasztal szociális munkásokkal

A szociális munkás és az addiktológus munkájával ismerkedtek azok a fiatalok, akik ott voltak szerdán Fehérváron, a Civil Központban megtartott pályaorientációs beszélgetésen.

B. Kiss László


A két szélen Centgráf Károly, a ráckeresztúri drogterápiás otthon munkatársa és Rappant György addiktológus főorvos (Fotó: Lovász Lilla)

Ezúttal Rappant György, a Szent György kórház addiktológus főorvosa és Centgraf Károly, a református egyház ráckeresztúri drogterápiás otthonának programvezetője volt a vendég. A beszélgetés egyik sarkalatos témáját a szociális munkások jelentették. Míg a fehérvári kórház több mint kétszáz férőhelyes pszichiátriáján jelenleg egyetlen szociális munkás dolgozik, addig a drogambulancián kitüntetett szerep jut nekik - derült ki a beszélgetésből.


A szenvedélybetegségből történő kigyógyulás nem történhet ugyanis segítő kapcsolat nélkül. Gyógyító kapcsolat nélkül - fogalmazott a programvezető. Meddig terjed a szociális munkások kompetenciája? - hangzott az egyik kérdés. A kórházban az orvosok mondják meg, hogy mivel foglalkozzon a szociális munkás.   Az otthonban lényegesen nagyobb a szabadságuk. Persze, nem korlátlan, a szakorvosi feladatokat  nem végezhetik el. Ugyanakkor a Ráckeresztúron dolgozó kollégák - mint Centgraf Károly fogalmazott dicsérőleg - jól érzik, mi az, amiben segítségeket kell kérniük. A kérdésre, miért csak egy szociális munkás dolgozik a pszichiátrián, Rappant György úgy válaszolt, hogy erre nincs rálátása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!