Hírek

2013.01.21. 16:14

Több, mint 300 új munkahely Székesfehérváron

Székesfehérvár - Bokrétaavatót tartott a Grundfos annak alkalmából, hogy már állnak az új üzem falai. A gyárban, amely júliusra készülhet el, több mint 300 embernek - köztük akár 120 mérnöknek lesz munkája.

Klecska Ernő

Fotó: Nagy Norbert

A cég 2000-ben kezdte meg a termelést Magyarországon. A szivattyúk és azokhoz szükséges motorok gyártásával foglalkozó vállalatcsoport vezetősége tavaly döntött egy negyedik gyár megépítéséről Székesfehérváron. Egy évvel a motorgyár megnyitása után megépült a második üzem is, majd 2007-ben átadták a székesfehérvári gyáregységet, ennek bővítése zajlik most.

A GMH három gyártóegysége közel 65000 négyzetméteres alapterületű lesz, amiből 20000 Székesfehérváron található. Az első gyáregységben villanymotorokat gyártanak, a második gyáregységben nagyméretű keringető- és szennyvíz szivattyúkat, a harmadikban, a fehérváriban pedig szennyvíz- és nyomásfokozó szivattyúkat állítanak elő. A vállalat összesen közel 2000 főt foglalkoztat.

- A vállalatcsoport vezetősége 2012 folyamán döntött a negyedik gyár megépítéséről Székesfehérváron - emlékeztetett a hétfői ünnepségen Török László ügyvezető igazgató és Kocsis Zoltán gyárigazgató. Az új gyáregység célja a nagyméretű szivattyúk gyártásával a projekt-központú szolgáltatások bővítése. A gyártócsarnok építése 2012 júliusában kezdődött, a termelőcsarnok mellé labor ebben egy hatalmas, néhol 14 méter mély, a prototípusok kipróbálására alkalmas tesztmedence, kutató iroda és szolgáltató épület épül.

A vállalat a 2007-ben elkezdett kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységére a felkészülést tovább folytatta, 2012-ben már 60 mérnökkel segítette a dán K+F tevékenységét, az új gyár akár 120 fejlesztőmérnököt is tud majd foglalkoztatni. A fizikai dolgozók felvétele 2013 második negyedévében kezdődik és 2014 során mintegy 200-250-en lesznek. 2015 végére  a kutatók létszámának növelésével  az újonnan épülő gyárban 300-350 főnek lesz munkája.

Ezzel a bővüléssel, amely 2012-ben több mint 5, 2013-ra több mint 12 milliárd forint beruházást jelent Magyarországon, a Grundfosnak lehetősége nyílik majd még jobban kiszolgálni a piacok növekvő igényeit és tovább növekedni árbevételben és létszámban  hangzott el.

- Székesfehérvár Önkormányzata örömmel üdvözli a cég döntését - mondta Cser-Palkovics András polgármester. A mostani fejlesztés eredményeként a gyártás mellett a kutatás-fejlesztési tevékenység is erősödik városunkban, és így a fiatal most végzett mérnököknek helyben, Székesfehérváron tudunk biztos megélhetést és perspektívát nyújtó életpályát kínálni. Ez a jövő legalább olyan fontos, mint a mindennapok gazdasági sikerei  hangsúlyozta az ünnepségen a város polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!