Hírek

2013.01.25. 13:10

Rendeződhet a Vértesi Erőmű sorsa

Az MVM Csoport megnyugtatóan rendezheti a Vértesi Erőmű jövőjét, a dolgozók és a márkushegyi bányászok sorsát, az oroszlányi térség távhő ellátását az Európai Bizottság döntése alapján - közölte a társaság pénteken.

Klecska Ernő

A széntermelési költségek fedezésére nyújtott támogatás összege évente folyamatosan csökken, 2018-ig összesen több mint 42 milliárd forint áll majd a Márkushegyi Bányaüzem, illetve a Vértesi Erőmű rendelkezésére. Az összeg biztosítja az üzem normál működését 2014-ig, majd a következő négy évben lehetővé teszi, hogy a társaság gondoskodjon a munkavállalók sorsának rendezéséről, a rekultivációról, a természetes környezet állapotának visszaállításáról, illetve az oroszlányi térség lakosságának távhő ellátásáról  – áll a lapunkhoz is eljuttatott közleményben.

Az MVM a Vértesi Erőmű 2010-es szinte kilátástalan helyzetéből sikeresen állította talpra tagvállalatát, felszámolta a legjelentősebb veszteségforrásokat, eredményesen kezelte a több tízmilliárd forintos kockázatokat, így a társaság ma már képes önerőből működni – szögezte le Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A társaság fizetőképességének fenntartása érdekében a tulajdonos MVM Zrt. több mint egy éven át havi egymilliárd forint tulajdonosi kölcsönnel kényszerült életben tartani az erőműtársaságot. Mint az az fmh annak idején megírta: a Vértesi Erőmű 2010-ben csődvédelmet kért, az MVM Zrt. támogatásával a következő évben sikerült csődegyezség keretében kivezetni több tízmilliárd forintos hitelállományát. A reorganizációs terv az erőmű 2014. év végéig való működtetésével és a bányatermelés ehhez igazodó megszüntetésével számol. A villamos energia nyomott piaci ára, valamint a mélyművelésű bánya rendkívül költséges működtetése azonban további veszteségek forrása, így az integrált bánya-erőmű termelés kivezetéséhez szükség van a "szénfillérből" finanszírozott támogatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!