Hírek

2013.01.31. 15:25

Ismét szemét ügyek – egyre nagyobb a felháborodás a díjak miatt

A felháborodott telefonhívások között az egyik arról értesítette lapunkat, hogy egy idős férfi már a háza felgyújtásán gondolkodik, ha nem változtatják meg a díjakat. A nem szűnő panaszok sorából idézünk.

Tihanyi Tamás

Olvasóink azt kérik, tolmácsoljuk véleményüket és javaslataikat az illetékesek felé. Mivel már sokszor írtunk a témáról, ezúttal is azt reméljük, a döntéshozók figyelemmel kísérik ezeket a sorokat.

"Kérem, javasolják az illetékeseknek, ha a ténylegesen elszállított hulladék (ürített kuka) alapján kellene fizetni a hulladékszállítási díjat, akkor a családi házas környezetben élő emberek zöme a spórolás miatt az újrahasznosítható hulladékot szelektíven gyűjtené, a szerves hulladékot komposztálná. Szerintem az elszállítandó hulladék minimum a felére csökkenne. Ha a cél nem a keletkezett hulladék csökkentése, hanem a pénzbevétel növelése, akkor a jelenlegi rendszer tökéletes, nem kell tovább fejleszteni", írja olvasónk Tácról.

"Egy email erejéig én is hangot adok a témával kapcsolatos felháborodásomnak. Mi Sárszentmihályon lakunk és hasonlóan a környező településekhez, 2012. végéig a helyi önkormányzat részére fizettünk kommunális adót, amely magában foglalta a szemétszállítás díját is. (...)  Tisztán látszik, hogy éppen duplájára emelkedett az összeg, céges emblémával ellátott zsákot pedig 357 Ft, plusz áfa összegért vehetünk, ha kell. Én is osztom azt a véleményt, hogy ezek a cégek visszaélnek monopolhelyzetükkel, azzal, hogy nem tudjuk más vállalkozás szolgáltatását igénybe venni. Az ilyen mértékű áremelést akkor is gátlástalanságnak, arcátlanságnak tartom, ha a szolgáltatónak is növekednek a költségei. Természetesen mi sem akarunk belefulladni a szemetünkbe, ezért igénybe vesszük a szolgáltatásukat. Biztos vagyok abban, hogy ezt a megemelt összeget nagyon sok család nem fogja tudni kifizetni, a hulladékszállító cégeknek egyre több kintlevősége lesz, halmozódik fel, amelynek beszedése újabb probléma lesz."

"Örömmel tapasztaltam, hogy a humoruk és tenni akarásuk továbbra sem hagyta el a társulás tanácsát és a helyi önkormányzatot. A 2012. évben a helyi kommunális adóval együtt 18 ezer 500 forintot kellett fizetni, a 2013-as  évre minden szemrebbenés nélkül ezt az összeget 31 ezer  forint  plusz 5 ezer forint, összesen 36 ezer 96 forintban állapították meg. Ez az előző évi összegnél 95 százalékkal magasabb.

Amikor a kormány a közüzemi díjak csökkentését lépte meg,  addig egyes szolgáltatók az egekig emelik a díjaikat, önkormányzati támogatással.  Milyen rendkívüli dolog indokolhatja ezt az óriási emelést? Vagy kapunk új utakat és vezetékes gázt, boltot, ezen a kis településen is lesz szelektív hulladékgyűjtés, hogy ne Fehérvárra kelljen bevinni az össze gyűjtött papírt  és flakont? Mert ha ez mind megvalósul, úgy állok elébe és még agitálok is mellette."

A szabadbattyáni Lengyel János is méltatlankodik, és azt firtatja: mit lehetne tenni? A fizetendő összeg drasztikus, ezért sokan felteszik a kérdést a településen: ki tudja ezt majd kigazdálkodni?

"Amíg a  kormány a közüzemi díjak csökkentésén fáradozik, addig egyes kistérségi társulások a minél nagyobb profiton dolgoznak. Meddig lehet az emeléseket büntetlenül tenni? (...)  Martonvásáron volt közmeghallgatás,  ahol sok lakos kifogásolta a magas díjat, ami   azért irreális,  mert tegyük fel az egységár reális, de a mennyiség 120 literes kukával számítódik. Mi lakosok szelektíven gyűjtünk, a kommunális szemétbe nem kerül műanyag, üveg, fémdoboz, papír.  Ezekből következik, hogy maximum  5-10 literrel megy el a szállító kukánként.  Mivel mi a 120 literes kukamennyiség elszállítását fizetjük,  a szállítónak tisztességtelenül nagy haszna keletkezik.  Javaslat: csak a teli kukát vigyék el és az után kelljen fizetni."

Szabadbattyánban évekig az önkormányzat a kommunális adó évi 16 ezer forintjából fizette a szolgáltató felé a szemétszállítási díjat. Most arról panaszkodnak az emberek, hogy ugyan évi 12 ezer forintra mérsékelték a kommunális adót, de mellette pluszban fizetni kell a szemétszállítást is. Többen kiszámolták, hogy  120 literes edényzettel számolva  a költség mintegy 270 százalékkal emelkedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!