Hírek

2013.01.22. 12:37

Emlékmű a Vértesben hősi halált halt honvédeknek

Vérteskozma - A Vértesi Erdő Zrt. területén, az erdőben áll és emlékeztet mostantól az a kettőskereszt, amelyet az 1945 januárjában itt harcoló és eleső huszáregység tiszteletére emeltettek.

Kocsis Noémi

A Doni-áttörés idén 70 éves évfordulója okán januárban mind több esemény szól a Magyar Királyi Hadseregben szolgáló és a Don melletti véres ütközetben, vagy az erőltetett menetelésben, fogolytáborokban elhunyt magyar katonák hősies helytállásáról. A Vértesi Erdő Zrt. vezetősége úgy döntött, a területükre eső harcvonalak bemutatása, az itt harcolók emlékének ápolása fontos szerepet kell kapjon az erdőgazdálkodási tevékenység mellett, így emlékhelyek állítását kezdeményezték. E sorban első a tegnap reggel a Csákvár és Vérteskozma közé eső (utóbbihoz közelebbi) erdőben, egy kövekből magasodó alapzatra emelt fakereszt felavatása. A kereszthez tartozó tábla felirata szerint itt harcolt 1945 január 20-31. között a Magyar Királyi Huszáralakulat, amelynek lovasai két hónapig tarthatták a vonalat, ám a túlerőben előrenyomuló szovjetekkel szemben feladására kényszerültek. Mindössze 12 huszárja maradt életben parancsnokuknak, mire visszaértek a támaszpontukra.

Az ünnepségen elsőként Kocsis Mihály, az erdészeti cég vezérigazgatója mondott köszöntőbeszédet. A múlt erőt ad, de egyben kötelez is   élt egy egykori harcoló szemtanú szavaival. Hozzátette, az erdészeti ágazatot különösképpen érdekli az emlékmentés, a kultúrtörténeti eseményekre emlékeztetés. Ezt a programot folytatják  a területükön, a létrehozott emlékhelyeknél pedig minden évfordulón főhajtással tisztelegnek. Rólunk, magyarokról az a hír járja a nagyvilágban, hogy nagyon szeretünk emléknapokat tartani  kezdte beszédét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.  Holott ezekkel mi csak igazságot teszünk, annyi év után. A Miniszterelnökség nevében szóló politikus azt is hangsúlyozta: a végtisztesség mindenkinek jár, a magyar állam minden hazánkban harcoló és elhunyt katona sírját gondozza, nációtól függetlenül. Újságírói kérdésre kijelentette továbbá, hogy minden ilyen emlékhely esetében fontos a megfelelő jelkép, a keresztény kultúrkör hagyományainak megfelelően leginkább a kereszt.

Az emlékművet Ugrits Tamás székesfehérvári püspöki titkár szentelte be, majd többen  állami és önkormányzati vezetők, hagyományőrző egyesületek és képviselő-testületi tagok a környékbeli településekről, Csákvárról, Gántról és Oroszlányból  megkoszorúzták. Az ünnepségen részt vett a XIII. Doni Hősök Emléktúrájának eddig csatlakozott résztvevői, akik a tegnapelőtti csákvári ünnepséghez hasonlóan elsütötték ágyújukat, majd  kiegészülve újabb szimpatizánsokkal  tovább meneteltek Vérteskozma felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!