Hírek

2013.01.25. 11:47

A családot nem pótolja semmi

Székesfehérvár - A Megyeháza adott ma otthont az Országos Integrációs konferenciasorozat Fejér megyei rendezvényének, amelynek legfőbb üzenete: minden gyermeknek családban van a legjobb helye!

Gábor Gina

A sorozat szervezője  az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális, Család-és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága és az Ágota Alapítvány. Magyarországon ma mintegy 21 ezer 500 gyermeket segít a hazai gyermekvédelem. A gyermekvédelmi gondoskodásban élők csaknem fele azonban még mindig nem talált családra: ők gyermek- és lakásotthonokban élnek. Ezen szeretnének a jövőben változtatni. Arra törekednek ugyanis, hogy  mind több  gyermek találjon nevelőszülőkre vagy örökbefogadó szülőkre.

A konferenciát a Megyeházán tartották (Fotók: Koppán Viktor Dávid)

Ezt szolgálja az országos konferenciasorozat, amely egyaránt szól a gyermekvédelem területén dolgozókhoz és azokhoz, akik a nevelőszülői hivatást akarják választani, vagy gyermeket szeretnének örökbe fogadni. A rendezvények célja, hogy felhívják a figyelmet az élet szentségére, és népszerűsítsék a nevelőszülői hivatást és az örökbefogadást, azzal, hogy bemutatják az eddigi eredményeket.

Kecskés Péter

A  konferencián Kothencz János, az Ágota - Alapítvány elnöke  Családba fogadás  -   Eredmények, tapasztalatok, tervek címmel, Kecskés Péter, az Emberi Erőforrások MMI Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztályának vezetője Megújulás a gyermekvédelemben címmel tartott előadást,  Deresné Tanárki Mária, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ Igazgatója  pedig arról beszélt, mik a nevelőszülői gondozással kapcsolatos tapasztalatok  Fejér megyében.

Kothencz János

Változik a törvény:  2014 januárjától a 12 év alatti gyerekeket  - hacsak nem szorulnak  speciális ellátásra  - nevelőszülőknél helyeznék el. Természetesen  - hangsúlyozták a szakemberek -  erre törekednek a 12 éven felüli fiatalok esetében is, de azoknál a gyerekeknél, akik később, 14 éves koruk után kerülnek állami gondoskodásba, és magatartási zavarokkal küszködnek, gyakran professzionális szakembergárda segítségére van szükség.   Mindez persze nem azt jelenti, hogy a gyermek  és lakásotthonokban nevelkedő gyerekek nem kapnak megfelelő gondoskodást, de    a családi környezet és szeretet   segíti igazán a gyerekek fejlődését.

Deresné Tanárki Mária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!