Hírek

2012.12.26. 19:16

Vásárlási láz után: most a csere kezdődik

Székesfehérvár - Az ünnepek után ismét hosszú sorok alakulnak ki a boltokban. Sokan cserélnék vissza ajándékukat.

Klecska Ernő

Számos ajándékozó jár ilyenkor úgy, hogy nem megfelelő az, amit vett vagy kapott, esetleg többen is ugyanazt az ajándékot választották. A szabályok nem egyszerűek - lapunknak  a Fehérvári Civil Központban lévő Fejér Megyei Fogyasztóvédelmi Információs és Oktató Pont szakértői segítettek eligazodni. Az ökölszabály az, hogy nincsenek külön rendelkezések a karácsonyi ajándékozásra, a cserére ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak, mint az év bármely napján.

Nem kötelező például, hogy a hibátlan terméket a kereskedő kicserélje, de ez nem is tilos. Nem árt a csere lehetőségéről a vásárlás előtt meggyőződni.  A hibátlan higiéniai, kozmetikai, alsóruházati cikkeket és a gyermekjátékokat csak eredeti, sértetlen csomagolásban cserélhetik ki.

A gyilkos verseny és a reklámérték miatt a legtöbb nagyáruház, bár erre a törvény nem kötelezi,  felajánlja a pár napon belüli cserét (Fotó: Nagy Norbert)

Ha valamely áru hibás, a cseréjére csak akkor kötelezhető a kereskedő, ha azt nála vásárolták, tehát ilyenkor szükség van a számlára, vagy a pénztári blokkra. Előfordul, hogy egy termék hibáját nem a kicsomagoláskor, hanem később, néhány hét vagy hónap elteltével fedezzük fel: leválik a cipő talpa, a ruha varrása feslik, a háztartási gép elromlik. Ha felfedezzük az áru hibáját, ne használjuk azt tovább, azonnal jelentkezzünk a kereskedőnél, vagy a garancialapon megjelölt szerviznél, ugyanis a késedelemből eredő kárért már a vásárló felel!

A vásárlói igény benyújtására nem tartós használatra rendelt termékek esetén kétéves szavatossági határidő áll rendelkezésünkre. A tartós használatra rendelt árukra a törvény egy év jótállást (garanciát) és három év szavatosságot ír elő. Ha a vásárlást követően 12 hónap után lejárt a garanciája a televíziónak, mosógépnek, hifi-toronynak, akkor gyártási hiba vagy anyaghiba esetén még két évig érvényesíthetjük szavatossági igényünket az ingyenes javításra. Ha a kereskedő nem tartja jogosnak a fogyasztó panaszát, akkor a bejelentésről jegyzőkönyvet köteles felvenni. Ha ezt megtagadja, akkor a vásárló a panaszát írja be a Vásárlók könyvébe, s arról kérjen másolatot.

Fontos szabály az is, hogy a minőségileg kifogástalan élelmiszer cseréje tilos, s ha az árut a fogyasztó előzetesen igazolhatóan a minőségi hiba ismeretében csökkentett áron vásárolta, a kereskedő szavatossági felelősséggel nem tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!