Hírek

2012.12.23. 20:24

Új névvel és új helyen

Székesfehérvár - Január 1-jével a jelenleg különbíróságként működő munkaügyi bíróságok megszűnnek.

Szabó Zoltán

Január 1-jével a jelenleg különbíróságként működő munkaügyi bíróságok - köztük a fehérvári is  - megszűnnek. Az új elnevezés: Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság.
December 31-éig  a közigazgatási  határozatok ellen benyújtott  kereseteket a Székesfehérvári Törvényszék   bírálta, bírálja el, január 1-jétől azonban    a  törvényszéken  megszűnik    ez a hatáskör, és  közigazgatási és munkaügyi bírósághoz helyeződik át.  Gieszné Boda Orsolya, a  Székesfehérvári Törvényszék elnökhelyettese, szóvivője     elmondta: ez az ügyfeleket   annyiban érinti, hogy   a folyamatban levő ügyüket  nem a  Dózsa György úti, hanem a Zichy ligeti épületben   intézik majd.    A jövő évre szóló idézéséket már így kézbesítik ki.

Ami az új ügyfeleket illeti,  ők nem vesznek észre semmit a változásokból,  hiszen a   határozat elleni keresetet   a   közigazgatási szervhez kell beterjeszteni.

Természetesen az iratok is átkerülnek a Zichy ligeti  házba, azokba ott lehet majd betekinteni.

Lényeges módosulás, hogy   megyei szintről  városi, kvázi járásbírósági szintre kerülnek    a közigazgatási ügyek. Azokban   fellebbezési  jogot kivételesen  tesz lehetővé a  törvény.     Végzések ellen, meghatározott körben    - végrehajtás  felfüggesztése iránti kérelem elutasítása,     per megszüntetése, adóügyek  stb.    - van helye fellebbezésnek, azt azonban   nem a Fővárosi Ítélőtábla, hanem a Székesfehérvári Törvényszék bírálja  el.  Az illetékességet  az első fokú közigatási szerv - NAV,  kormányhivatal, környezetvédelmi felügyelőség stb. - hatásköre   szabja meg,  ebben nincs változás.    A   munkaügyi vitákat és a közigazgatási ügyeket    azonban az egész   megyében a fehérvári közigazgatási és munkaügyi bíróság  bírálja el.
Az ügyfelek     minden ügyben kapnak   majd egy tájékoztatást az  új bíróságról, és  ügyük is új számot   kap.  Az informatikai átállás miatt   azonban  az új  ügyszámot  január 15-étől tudják  adni,    és a Zichy ligeti épületben akkortól nézhetők meg az iratok is. Így előfordulhat, hogy a   hónap elején még a Dózsa  György úti épületben tekinthetnek be a dokumentumokba.    Az átmeneti időszak miatt a bíróság türelmet, megértést kér.
A közigazgatási bíróságon  egyébként    140-150 a folyamatban levő  ügyek száma, az éves forgalom pedig 500. A munkaügyi bíróságon évente 5-600 az ügyforgalom. Az ügyeket    továbbra is azok a  bírák intézik, akik eddig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!