Hírek

2012.12.19. 15:23

Szemetes nincs, jeges szél van - dohányosok panaszai

Székesfehérvár - A jogszabálynak köszönhetően jelentősen javult a nemdohányzók helyzete, szinte sehol nem kell mások füstjétől szenvedniük. A dohányosok viszont füstölögnek néhány ok miatt.

Tribolt Lajos

Lassan egy éve, hogy érvényben van a nemdohányzók védelméről rendelkező  jogszabály. Az ellenőrzéseket végző népegészségügyi szolgálat úgy ítéli meg, hogy a lakosság döntő része betartja az előírásokat.  Ezt megerősíti a hétköznapi tapasztalat is.

Más kérdés, hogy sokan nem értenek egyet a tiltások bizonyos körével. Például azzal, hogy a munkahelyeken még a kijelölt helyiségben sem lehet dohányozni, csak a szabadban. Voltak már napok, amikor ízelítőt kaptunk az igazi télből, s az ember nem érti, kinek az egészsége a védelmében kell jeges szélben, ónos esőben a szabadban tartózkodnia, ha rá akar gyújtani. Az illető egészségét biztosan nem szolgálja a kint tartózkodás, s nem védi másét sem.

Vannak vendéglátóhelyek, ahol szabadtéri dohányzóhelyeket jelöltek ki (Fotó: Pati-Nagy Bence)

A másik gond az, hogy a jogszabály megszületett, ám a tiltáson és az ellenőrzésen kívül semmi nem történt. A szabadtéri csikktartók, szemetesek ott vannak, ahol már tilos rágyújtani, ahol meg szabad, ott nincs hova dobni a csikket. A korábbi időben a legtöbb intézmény bejáratánál elhelyezték a szemeteseket. Ezek ott vannak ma is, ám rágyújtani csak öt méterrel arrébb lehet, ahol nincs szemetes, nincs csikktartó. Így sajnos szemetesebb lett a települések egyes része.

Továbbra is vitatják sokan a szórakozóhelyekre vonatkozó teljes tilalmat. Úgy vélik, ahol elkülöníthetőek a dohányosok és a nemdohányzók, ott engedélyezni lehetne. Ugyanis ma a legtöbb helyen az utcára kell kimenni, a bejárattól öt méterre, ahol nincs szemetes, viszont van jeges szél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!