Hírek

2012.12.21. 19:14

Megyekorzó - Ahol a termelő árul

Székesfehérvár - A fenyőárus hétfőig marad, de a helyi termékeket kínáló Megyekorzó többi árusa ma este összepakol.

Zsigó Ferenc

A buszpályaudvar melletti parkolóból már jól látszik a fenyővásár felirata, amiből kiderül, hogy a Zala megyéből érkezett termelő hétfő délutánig kínálja portékáját. Tegnap még több fajta karácsonyfának való volt kirakva a praktikus tartókra, amiket kétezerért el is vihet a fával együtt a vevő. Az udvar belső részébe települtek a sajt-, lekvár- és mézárusok, a különféle ajándéktárgyakat kínáló kézművesek. Dacolva a hideggel kínálja portékáját mások mellett  Ehrenberger Imre méhészmester is, akivel a szakma nagy dilemmájáról beszélgettünk. Elmondta, hogy a vásárokon a szlovákok, lengyelek árulhatják az általuk behozott mézbort, ők pedig - mármint a magyar méhészek - nem.  Országos szövetségük vezetői erősen lobbiznak, hogy megszűnjön ez a megkülönböztetés.

Balról Horváth Zsuzsa és Simon Bernadett, jobbra Kovács Szilvia  a különleges lekvárok megálmodója  és férje, Preszter Zoltán (Fotó: Pati-Nagy Bence)

A tegnapi zimankóban kissé átfagyva kínálta portékáját a bodajki házaspár, Kovács Szilvia és Preszter Zoltán. 
- A férjem méhészkedik, én meg extravagáns lekvárokat főzök - mondja a nem kifejezetten ideillő jelzőn is nevetve Szilvia. Előtte a cégéren a felirat: Szilvi Éléskamrája. És bizony ebben az éléskamrában valóban különlegességeket láttunk. Ami e sorok írójának elsőként szemet szúrt, az a medvehagyma pesto (azaz tört szósz), ám Szilvia nem erről beszélt  - amit kicsit sajnáltunk, de nem vágtunk a szavába -, hanem a lekvárokról: "Itt van például az Alkonyat lekvár..." ??? 
- Lényegében szilvalekvárról van szó, aminek a tetejére narancsot raktam, ami lefolyt, és ettől úgy néz ki az egész, mint amikor lemegy a Nap. Alatta a bodzás szilvát megbolondítottam egy kis pálinkával, nagyon finom csemege lett - fedte fel a műhelytitkokat büszkén Szilvia.


- Semmibe nem teszünk  vegyszert, tartósítószert, mert ötéves kisfiunk, Barna születésétől fogva immunhiányos - veszi át a szót a férj. Amikor a gazdálkodás körülményeire terelődik a szó, megtudjuk azt is, hogy idén száz gyümölcsfával gyarapodott a gazdaság.  A nyereséget visszaforgatva gazdálkodunk -  teszi hozzá Zoltán. Mellettük Simon Bernadett és Horváth Zsuzsa kézzel készített ajándéktárgyakat árul, kicsit arrébb mások sajtot és savanyúságot kínálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!