Hírek

2012.11.06. 18:24

Vörösiszap-per - Állítják: mindent megtettek

Veszprém - Folytatódott a Veszprémi Törvényszéken a tárgyalás a vörösiszap-katasztrófa perben. Hétfőn az elsőrendű, kedden a tizedrendű és tizenegyedrendű vádlottat hallgatták meg.

Halmos György

A bíróság többek között az ötödrendű vádlott, D. József vallomásában elhangzott, a vörösiszap szűrésével kapcsolatos berendezések beszerzésével és a semlegesítés leállításával kapcsolatos vallomásrészletetekkel szembesítette  Bakonyi Zoltán vezérigazgatót,  az  elsőrendű vádlottat.   A vörösiszappal kapcsolatos, nagy vihart kavart kijelentéséről  - ami a vádiratban úgy szerepel,  hogy a kiömlött anyag veszélyességről valótlanul nyilatkozott -, Bakonyi Zoltán  azt mondta: nagy nyomásnak volt kitéve a sajtó részéről.  Lehet, hogy megfontolatlan, önkéntelen mondat is elhangzott nyilatkozata során. Ám továbbra is állítja, hogy a legjobb tudása szerint segítette, tájékoztatta a védelmi bizottságot. A tanácsvezető bíró kitért D. József divízióvezető vallomására, amiben arról szólt, hogy nem volt teljes átállás a száraztechnológiára, mert a vörösiszap vízzel történő szállítása kimaradt, aminek anyagi okai voltak. Bakonyi  erről azt mondta,  szakmai okok miatt nem valósították meg, mert a szükséges technológia teljes kiépítését a hatóságok nem engedélyezték volna.

 
A keddi tárgyaláson K. Árpád,  a Mal bauxitbányászati vezérigazgató-helyettese elmondta: a váddal ellentétben ő nem volt intézkedésre jogosult és kötelezett vezető. Miután szembesültek a gátszakadás mértékével,  mindent megtettek, ami lehetséges volt. Úgy vélekedett: az ügyészség szakmai és emberi tisztességét vonja kétségbe a kollektív bűnösség alapján. 

Vallomást tett Cs. László, a Mal Zrt. hidrátfeldolgozó divíziójának vezetője, a  tizenegyedrendű vádlott is. Azt mondta, nem érzi magát bűnösnek, minden tőle telhetőt megtett a katasztrófa elhárítása érdekében.  Ő Bakonyi Zoltánnal ment ki a X-es tározóhoz, ahol a cégvezetőtől kapott utasításokat, amiket indokoltnak nevezett. "Sem a diszpécsertől, sem az ügyeletes vezetőtől nem kaptam tájékoztatást a katasztrófával kapcsolatban, nekem nem kellett senkit értesítenem" - tette hozzá.

A Napló cikkek ide kattintva olvasható!

Korábbi cikkek a témában itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!