Hírek

2012.11.10. 05:35

Vasmű - Sztrájkot hirdettek november 20-ra

Dunaújváros - Sztrájk, tárgyalás, vagy megegyezés? Ezek az aktuális lehetőségek a vasműben a következő hetekben, ami a béremeléseket illeti.

Pekarek János

Sztrájkot hirdet november 20-án délután egy órától hetvenkét órára, azaz három teljes napra a Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezet - közölte pénteken a DH-val Mucsi Zoltán,  az érdekvédő szervezet elnöke.
Az erről szóló hivatalos levelet pénteken délelőtt adták át Evgeny Tankhilevich-nek, az ISD Dunaferr Zrt. vezérigazgatójának.


A szakszervezet a munkavállalók véleményének kikérése után döntött így: a megkérdezett dolgozók 63 (hatvanhárom) százaléka szavazott a munkabeszüntetésre az idei tervezett béremelés második felének, újabb 2,1 százalékos emelésnek a kikényszerítése érdekében.
A szakszervezet közleményében hangsúlyozza, hogy mindig a tárgyalásos megegyezés híve volt, és ennek keretében mindig készen állt  kompromisszumok megkötésére. Az elmúlt időszakban azonban világossá vált az érdekvédők számára, hogy a munkáltató az időhúzás taktikájához folyamodott. Ám a szakszervezet továbbra is kész a megállapodásra.

Az ISD Dunaferr Zrt. vezetése nem ért egyet a nyomásgyakorlás ezen ultimátumszerű eszközének alkalmazásával - írta a sztrájkbejelentésre reagáló közleményében  Várkonyi Zsolt,  a vasmű pr-főosztályvezetője. Azért, mert ez továbbra sem segíti elő a tárgyalások normális légkörben való folytatását. A munkáltató azonban mindenképpen támogatja a Dunaferr Ifjúsági Szervezetének  kezdeményezését az érdekegyeztető tanács (ÉT)  összehívására. Az érdekegyeztető tanács célja az, hogy a felek a kollektív szerződésben meghatározott feltételek szerint egyeztessék álláspontjukat, A menedzsment hangsúlyozza, hogy a nyugodt és eredményes üzletmenet fenntartásának és a megegyezés lehetőségének alapvető feltétele a munkabéke megőrzése.

Csapó Tamás,  a Dunaferr Ifjúsági Szervezetének (DISZ, a cég második reprezentatív szakszervezete) vezetője lapunknak azt mondta: az ÉT összehívását azért javasolták, mert semmit nem tudnak a cégen belüli helyzetről, arról, hogy folytatódnak-e vagy sem a bértárgyalások. A sztrájkkal kapcsolatos álláspontjukat majd az ÉT-ülés után alakítja ki szervezetük választmánya.

A vasmű kollektív szerződésének értelmében március elsejéig kellett volna megállapodni az idei béremelésekről. Ez nem sikerült: többszöri határidőmódosítások, és a fő tulajdonosok képviselőinek javaslata alapján 2,1 százalékos emelést a nyáron kifizettek, ugyanennyiről tárgyaltak  a felek szeptember végéig. Sikertelenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!