Hírek

2012.11.02. 09:07

Városi börze - Pékségek rajzolják át a fehérvári belvárosi térképet? Egyeztetnek a felek

Székesfehérvár – Újabb pékséget nyitnak a belváros közvetlen közelében, ez abban az utcában a harmadik ilyen egység lesz. Felvetődik a kérdés: meddig bővülhet a kör, s egyáltalán, milyen boltok legyenek a fehérvári belvárosban?

Kocsis Noémi

Nem voltunk restek, megszámoltuk: a történelmi belváros és közvetlen környezete éppen 17 pékséget, vagy pékárut árusító egységet számlál, közülük nem egy éppen az utóbbi negyedévben nyitott meg. Trend és biznisz tehát pékséget üzemeltetni, legalábbis ez derül ki az egyébként örvendetes növekményből (bár a képet azért árnyalja, hogy bizonyos területek meg nincsenek lefedve – nemhogy önálló pékséggel, de akár élelmiszerbolttal sem).

Hogy mennyire bővülhet e szegmens, azt egyértelműen maga a piac, s az ott uralkodó viszonyok dönthetik el, a hivatal a huszadik vállalkozónak sem mondhatja, hogy ne nyisson itt pékséget – magyarázza elöljáróban Égi Tamás alpolgármester, a terület képviselője. Szigorúan vett szabályozást a helyi önkormányzati rendeletek jelentenek, de a nem önkormányzati tulajdonú helyiségek hasznosítása tekintetében az önkormányzat legfeljebb ajánlást tehet, tiltani csak kirívóan „belváros-ellenes” tevékenységet tilthatna – éppen rendeleteire hivatkozva.

– Nyilvánvalóan van egy meghatározott köre a szívesen látott, az önkormányzat és a lakók által is támogatott tevékenységeknek, ezért a saját tulajdonú helyiségeket ezekhez igyekszünk igazítani – mondja az alpolgármester. – Könyvesbolt, újságos, műterem, vendéglátóipari egység (bár itt árnyaltabb a kép, mert vannak problémák), fodrászat, kulturális irodák, galéria, képcsarnok, és persze egyéb irodai tevékenységek – ez az igények alapján tartható lista. - Régóta szeretnénk egy olyan, klasszikus típusú cukrászdát is a történelmi belvárosba, ahol helyben sütik a süteményt, főzik a fagylaltot. Ez ügyben nemrég megkerestük a nagyobb fehérvári cukrászmestereket, de kész koncepció még nincs.

Egyébként igen szívesen látnának valamiféle együttgondolkodást a nem önkormányzati tulajdonú belvárosi helyiségek bérlővei, gazdáival – ez jelenleg nincs meg, de Égi hozzáteszi: mivel a belváros rehabilitációja az utcakép és az üzletek portáljának egységesítésével is együtt jár, ez a közös tervezés hamarosan megkerülhetetlenné válik majd.

Gazda szeme és a jószág - Klecska Ernő jegyzete

A belvárosban, meggyőződésem, minden másként lenne, ha tulajdonosok vinnék az üzleteket. Úgy, mint például a horvátoknál, ahol minden történelmi zugnak van funkciója. Innovációt, megújulást és kreativitást várni ott, ahol a tulajd bevétele nem függ az üzletmenettől – legfeljebb jön egy új bérlő – botorság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!