Hírek

2012.11.16. 06:41

Több száz kilométernyi útburkolat hó- és fagymentességéről gondoskodnak

Jó gépjárművek, több ezer tonna só és megerősített ügyeleti szolgálat biztosítja, hogy az Állami Autópálya Kezelőhöz tartozó úthálózata közlekedhető legyen télen is.

Miskei Anita


Az Állami Autópálya kezelő Zrt. téli üzemeltetési tevékenységének célja a biztonságos forgalom folyamatosságának fenntartása még a zord időjárási körülmények között is. A társaság a november elejétől március közepéig tartó téli időszakra tavasszal megkezdte a felkészülést, melynek utolsó lépéseként november első felében mind a tizenöt mérnökségén megtartja a téli gépek szemléjét. A téli üzem során mintegy 740 kilométer autópálya, 216 kilométer autóút és főút, valamint 398 kilométernyi csomóponti ág, illetve pihenőhelyi út síkosság- és hómentesítéséről kell gondoskodniuk. Munkájukat az autópályák téli útüzemét támogató berendezései, a rendszeres útellenőrzések, az állandó mérnökségi diszpécserszolgálat, a megfelelő gép- és eszközpark, a kidolgozott, kipróbált technológiák és munkaszervezési módszerek segítik. A felkészülés során megszüntették a burkolat- és padkahibákat, gondoskodtak az úttartozékok javításáról és pótlásáról (különös tekintettel a fényvisszaverő elemekre), eltávolították a hóakadályt okozó növényzetet, kihelyezték a hófogórácsokat. Az intézkedések koordinálását az ügyeletvezetők, valamint a 24 órában működtetett diszpécserszolgálatok végzik. A síkosság elleni védekezést például az észleléstől számítva fél-egyórán órán belül meg kell kezdeni és átlagos téli időjárás mellett 2 - 4 óra alatt kell befejeznie a társaságnak, ezzel segítve a biztonságos közlekedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!