Hírek

2012.11.26. 12:13

Nevelés a lufi erejével

Székesfehérvár - Az egészséges életmódra nevelést nem lehet elég korán kezdeni. A Táncsics Mihály Általános Iskolában ezért az egész elmúlt hetet ennek a témának szentelték.

Lovász Lilla

- Fontos, hogy ne hagyjuk egyedül a szülőket, ne csak az ő feladatuk legyen az egészséges életmód megismertetése a kicsikkel - mondta lapunknak Csimáné Kiss Ilona, a Táncsics iskola intézményvezetője. - Immár tizennyolcadik éve minden novemberben megrendezzük az egészségügyi hetet. Ilyenkor minden nap különböző programokon vehettek részt a gyerekek, az elsős legkisebbektől a nyolcadikos legnagyobbakig.

A tanárok évről évre igyekeznek olyan játékos feladatokat kitalálni, amelyek az általános iskolás korosztály számára izgalmasak, ugyanakkor tudásukat is bővítik.

Rögtön az első nap első versenye az alsósok számára összeállított vetélkedő volt, ahol például lufi fújással mérhették meg a kicsik, mekkora a tüdőkapacitásuk. Azt ugyanis már a hat-hétévesek is tudják, mennyire káros a dohányzás az egészségre:

- Sok büdös füst van a cigarettában, és az nem jó nekünk - foglalta össze frappánsan az első osztályos Parragi Nikolett, mielőtt nekilátott, hogy megbirkózzon a lila luftballon felfújásával.

Parragi Nikolett (j) büszke lehet a tüdőkapacitására. Osztálytársával, Szűcs-Török Csengével együtt azt isjól tudják, milyen káros a dohányzás (Fotó: A szerző)

Tenk Lászlóné vöröskeresztes tanárelnöktől, az szervezők egyikétől megtudtuk, naponta ismétlődő feladatok is voltak az egészségügyi héten. A "hozogatós verseny" keretében például minden napra mindenkinek be kellett valamit hozni az iskolába: sárgarépát, almát, fogkefét, fogkrémet. A nagyszünetekben a nyolcadikos lányok az egész suli számára tornaórákat tartottak, de volt rajzkiállítás is. S amíg az alsósok játékos vetélkedőkön vettek részt, a felsősök salátát készítettek.

- Hogy közelebb hozzuk a vakok és látássérültek problémáját a diákokhoz, csörgőlabda-bajnokságot rendeztünk a kicsik számára. A nagyok erőnléti versenyen, kötélhúzáson mérhették össze erejüket, szervezőkészségüket pedig a lakosság körében is már megszokott véradás szervezésével tehették próbára - tette hozzá Csimáné Ilona.

A hetet rendhagyó órák zárták, pénteken rendőrök, védőnők, mentősök tartottak előadásokat, de kozmetikus, pszichológus és a Herosz munkatársa is eljött az iskolába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!