2012.11.18. 08:41
Lics Balázs borász, a pákozdi aranyember
Székesfehérvár – A megyeszékhelyen működő Páholy Borklub e havi összejövetelén zsúfolt ház jött össze, nem volt egyszerű feladat minden érdeklődőnek helyet biztosítani. A nagy létszám szólt szokásosan a jó boroknak, az együttlétnek és az e havi vendégnek, Lics Balázsnak. Aki idén az egyik legjelesebb országos borversenyen, a Vinagorán aranyérmet nyert cabernet sauvignon termékével.
Balázs szőlői a Velencei-hegységben találhatók, így először arra kértem, mutassa be ezt a területet a szőlészet, borászat szempontjából.
- Igazi gyöngyszem ez a vidék. Máshol is van szőlőnk, így Szekszárdon, de mégis ez a kedvenc, és nem csupán amiatt, mert itt lakok. Fantasztikus adottságú terület ez, a déli lankákon található a szőlő, a Velencei-tó közelségét, a sok napsütést a szőlő imádja, a fehér fajták és a kékszőlő is gyönyörűen beérik itt.
- Ezt a környéket Villányhoz hasonlítják. Ez igaz?
- Igen, de elfogult vagyok, szerintem ez a hely jobb! Sok jó borvidék van az országban, de nem sok helyen lehet ilyen gyümölcsös borokat produkálni, mint itt. És persze ez nem csak a mi pincészetünkre igaz.
- Fejér a fehér borairól híres. Mi van a vörös borokkal?
- Korábban említettem, itt a fehér és a vörös borok egyformán kiválóak. A mi területünkön nagyon jó a merlot, a cabernet sauvignon és a franc egyaránt. Ezek a fajták a kedvenceim is egyúttal. Idén pedig úgy tűnik, hogy a merlot-unk kiemelkedő lesz.
- Kaliforniában tanulta a borászatot. Kalifornia és Pákozd között mi a különbség és az azonosság?
- Az alap, a szándék mindenhol ugyanaz: jól szőlőből jó bort készíteni! A két egymástól távoli vidék között egyre több a hasonlóság, ahogy változik a klíma. Egyre melegebb lesz az éghajlat, egyre magasabbak a cukorfok, egyre több figyelmet kíván a bor elkészítése. Nyáron végignéztem a tájon, és látva a kiszáradt füvet, a kaliforniai Livermore-ban éreztem magam.
- Sikeres éve volt az idei, ugye?
- Nagyon örültünk annak, hogy az oly sokszor megdicsért cabernet sauvignon borunk a Vinagora viadalon aranyérmet nyert.
- Hova tovább?
- A cél folytatni a gazdálkodást, és az idei sikerünket minden évben megismételni, bár ez egyre nehezebb. Sok a jó borász, a remek nedű, és évente egy alkalom van a nagy megmérettetésre. És persze alapvető feladatunk, hogy növekedjünk.
- Mikor jön el az idő, amikor a pákozdi borász próféta lehet a saját hazájában ?
- Szerencsére egyre többen keresik a helyi borokat. Nem értem a vendéglősöket, miért nem helyi borokat kínálnak, hiszen az itt élők szeretik a helyi terméket, míg az idelátogatók szeretnék megismerni azokat De úgy tűnik, javul a helyzet e téren is!