Hírek

2012.11.27. 21:18

Helyreállítják a dégi kastély tórendszerét (fotókkal)

Dég - Megkezdődött Európa egyik legnagyobb angolkertjének a helyreállítása. Először a tórendszert állítják vissza eredeti állapotába, így a hollandi házat többször elöntő árvíz veszélye is megszűnik.

Házi Péter

A szeptember végét idéző napsütés és meleg, az évszázados fák gyönyörű kulisszát teremtettek annak az önmagában is örvendetes bejelentésnek, miszerint három ütemre bontva, összesen 785 millió forintból helyreállítják a dégi Festetics-kastély csodálatos tórendszerét.

A már jelenleg is zajló I. ütemben kikotorják a másfél kilométeres tórendszerben a hosszú évtizedek alatt felhalmozódott, 127 ezer köbméternyi iszapot, hordalékot, rekonstruálják a partvonalat és nem utolsósorban megjavítják azt a fantasztikus vízkormányzási rendszert, amellyel eleink megoldották azt, hogy ne legyenek áradások a területen fogalmazott Alföldy Gábor, a projekt menedzsere. A kastély tórendszerét három patak összefolyásánál hozták létre 1813 és 1820 között Festetics Antal megbízásából, ám az elmúlt évtizedekben igencsak leromlott az állapota. Ennek a csatornarendszernek a rendbetétele azért is fontos, mert a tó közepén lévő szigeten álló híres hollandi ház (1999-es és 2002-es) elárasztását éppen a csatornarendszer állapota okozta.

A Park-tó kotrása már megkezdődött: a kotróhajó munkája nyomán 127 ezer köbméternyi iszapot távolítanak el a tórendszerből. Fotó: Nagy Norbert

Mint Szabó Gábor, a felújítást megtervező cég szakembere lapunk kérdésére elmondta, a munka során tizenegy gyalogoshíd épül meg eredeti formájában, ezen belül a hollandi házhoz vezető fahíd is visszanyeri korhű formáját. Az úgynevezett árapasztó csatornák rendbetétele mellett a központi Park-tó iszapját is kikotorják, amely tó jelenleg alig negyven-ötven centi mély az eredeti két-két és fél méter helyett. A kastélypark területe egyébként 300 hektár, ezzel a méretével Európa egyik legnagyobb angolkertje, amelynek panorámáját gondosan megtervezték: tágas tisztások és hosszú nyiladékok vezetik a tekintetet a település nevezetes épületei felé. Ezeket a tisztásokat azonban az ötvenes években fákkal ültették be, így az eredeti állapot visszaállítása érdekében bizonyos fákat kivágnak. Ezzel párhuzamosan azonban közel száz új fát, majd ezer darab cserjét és közel száz vízinövényt is telepítenek. A tórendszer mentén lévő gyönyörű fákat kiszabadítják a bozótból és a sétányokra új padok, utcabútorok kerülnek.

Az első ütemet 2013 végéig szeretnék befejezni, a Szerpentin-tó, valamint a Festetics család sírdombja körüli parkterület és a déli árapasztó csatorna rendbetétele 2015-ben fejeződhet be.

A tájékoztatón részt vett a kastélyt kezelő Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ igazgatója, Cselovszki Zoltán is, aki megköszönte a Park-tó Horgászegyesületnek, Szanyi-Nagy Józsefnek és Zsigmond Mihálynak, hogy lehetőségeikhez mérten igyekeztek a tórendszert az elmúlt években karbantartani.

A Park-tó első kotrását 1979-ben végeztette el a Festetics Antal Alapítvány elnöke, Verebics Géza (aki egy időben a település polgármestere is volt), és akinek jelentős része van abban, hogy a híres hollandi ház még ma is áll. Bár aki mostanában közelről megnézi az épületet, az laikusként is láthatja, szükséges lenne ennek felújítása is, mint ahogy a kastély külseje is megérdemelné ezt. A Festeticsek sírdombját ugyancsak jó állapotban tartotta meg Verebics Géza.

Alföldy Gábor projektmenedzser (középen) az érdeklődőkkel végigjárta a megújuló parkot, bemutatta, hol milyen munkák zajlanak majd. Fotó: Nagy Norbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!