Hírek

2012.11.23. 12:16

Barnusért küzdenek minden percben

Seregélyes – Több, mint egy évvel ezelőtt csupán készült a Kovács család egy beavatkozásra, mely reményt adott számukra, végül idén márciusban sor kerülhetett a műtétre.

Miskei Anita

Néhány órát adtak csupán az orvosok születésekor Kovács Barnabásnak, ma pedig már abban reménykednek a szülők, hogy egyszer önálló életre is képes lesz fiuk.

- Februárban lesz Barnus három éves. Már ez is csoda – mesélte Kovácsné Lehel Bea, a kisfiú édesanyja, aki szinte a nap minden percében gyermekéért küzd. – Tavaly novemberben szerettünk volna eljutni Bécsbe egy őssejt beültetésre, végül idén márciusban sikerült a műtét. Gyűjtésbe kezdtünk, a seregélyesiek mellett a cégek is nagyon sokat segítettek, az általános iskola alapítványa pedig olyan hátteret biztosít számunkra, melyre könnyebben megnyílnak az adományozni tudók – mondta Bea.

A fiatal édesanya minden percében kisebbik gyermekéért küzd, miközben idősebbik fia épp most kezdte az első osztályt az általános iskolában. Van mit tennie a családnak...

- Nyolc hónappal ezelőtt volt az első műtétünk, s szembetűnő változást ígértek az orvosok. Reméltünk, hittünk. Addig Barninak nem alakult ki a figyelme, nem nyúlt a játékokért, nem reagált arra, ha szóltunk hozzá. Aztán az őssejt beültetés után óriási változást tapasztaltunk: érdeklődőbb lett, keresi a játékokat, odafigyel a hangunkra, egyre szebben tartja a fejét, sőt, ha fogjuk, áll is – mesélte büszkén az édesanya.

Elárulta azt is, hogy sokat járnak kezelésekre, gyógytornászhoz, s szakember szerint egyre biztosabban haladnak afelé, hogy Barnabás önállóan is megüljön. Budapestre, Mezőfalvára és Székesfehérvárra járnak kezelésre, tornára, ami igencsak teher a családnak. Ennek ellenére küzdenek, Norbert, az édesapa mindent megtesz, hogy Barni fejlődhessen. Nemrégiben sikerült a szülőktől elköltözniük, s kialakítani a kisfiúnak egy olyan szobát, ahol a törékeny egészsége még nagyobb biztonságban van.

– Barnabás immunrendszere gyenge, az őssejt kezelés előtt hosszabb ideig tartott egy-egy betegség, most talán gyorsabban lezajlik. Ugyanakkor az új szobában Barni egészségét óvhatjuk – mesélte Bea, majd hozzátette, nagyobbik gyermeke pontosan tudja, ha hazaér az iskolából, tiszta ruhát kell vennie, s a kézmosásról sem szabad megfeledkeznie.

A betegség mindenkit megvisel, sok családot igazi kihívás elé állítja az élet, amikor például egy beteg gyermek gondozását bízza rájuk. A seregélyesi Kovácsék azonban nem hagyják, hogy Barnus betegsége eluralkodjon rajtuk. A szülők, s a nagytesó is kitart, szereti öccsét, különleges a kapcsolat kettejük között.

Barnabás és bátya nagyon jó testvérek, ragaszkodnak egymáshoz (Fotó: Kovácsné Lehel Bea)

- Hiszem, hogy Barni egyszer önálló életre is képes lesz, bár ma még le van maradva kortársaitól. Ugyanakkor tavasz óta nagyon sokat fejlődött. Ezt a változást látva a bécsi klinika szakemberei szeretnének egy újabb kezelést még idén.

A család azonban egyelőre a támogatásokat gyűjti, "kupakol", papírt, flakonokat gyűjt, cégeket keres meg. A tavaszi műtét is több mint három millió forintba került. Naponta fejlesztésekre mennek Barnussal, sőt, a család szakember javaslatára szeretne beszerezni egy járássegítőt is, így egy újabb műtét finanszírozásához segítségre van szükségük.

- Barnabás jól reagált a kezelésekre, szinte példaértékű a nála elért eredmény, emiatt is visszavárják orvosai a bécsi klinikára. Persze biztosat senki sem ígér. Orvosai nem tudják, milyen ütemben, s meddig fejlődhet, azt sem, mekkora siker érhető el a további kezelésekkel. De amikor megszületett, azt mondták, csak egy-két órája van. Februárban pedig a harmadik születésnapját ünnepeljük Barnusnak. Bízunk fiunkban, egymásban, mások szeretetében, támogatásában, s reméljük, lesz erőnk a folytatáshoz. S azt, hogy fiunk önálló életet élhet majd...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!