Hírek

2012.11.12. 12:29

Arany és elismerés Kínából kung fu-ban

Martonvásár - Valóságos éremesővel érkeztek haza Kínából Sifu Kovács László kung fu mester és tanítványai. Nagy siker ez a sportembernek, aki 2000-ben és 2011-ben az év edzője volt.

Nagy Árpád

Martonvásáron mindenki ismeri, ha valaki mégsem, íme néhány száraz adat legkiválóbb harcosunkról: a Golden Tigers Kung Fu Iskola alapító és vezető mestere, a Hét Csillag Sáska Stílus mestere és nemzetközi főinstruktora, 2000-ben és 2011-ben az év edzője, 2009-ben a Hong Kong, Grand Internation Championship mester kategóriának győztese, 2009-ben ugyanott Sikung Lee Kam Wing átadta Sifu Kovács Lászlónak a stílus zászlaját és nagykönyveit és VIII. generációs utódjának nevezte ki. Most legújabb kínai útjával kapcsolatban faggatjuk.

- A Golden Tigers Egyesület több mint tizenöt éves múlttal rendelkezik a keleti harcművészetek, főként a kung fu oktatás terén. Iskolánkban lehetőséget biztosítunk a Tradicionális Yang, a Chen Tai Chi Chuan és a Kung fu edzés közötti választásra. A keleti kultúra kedvelőinek a kung fu Budapesten, Pápán és Martonvásáron kitűnő lehetőséget ad arra, hogy elmélyüljenek az Északi Hét Csillag Imádkozó Sáska stílusban, s hogy a stíluson keresztül testi, lelki fejlődésük megvalósuljon. Az egyesület igyekszik minden korosztályra gondolni, ezért a fiatalabbakat napközis táborral, a felnőtteket pedig edzőtáborral várjuk.

 

-  Érmekkel jöttek haza Kínából. Milyen verseny volt?

- Hárman voltunk Hongkongban a Grand International Champion versenyen, amelyet a kínai állam 63. születésnapjára rendeztek. Ez egy meghívásos verseny volt: mivel én 2 évvel ezelőtt megnyertem, ezért ismét elhívtak a mester kategóriába. Gyermek kategóriában Drahos Botond és felnőtt kategóriában Flanek Márton tanítványom nevezett. Formagyakorlat versenyen vettünk részt, küzdelmi kategória most nem volt. Két tanítványom - mindketten budapestiek  - három érmet hozott el. Több stílusban körülbelül ötszázan gyakorlatoztak. A csúcskategóriában, amelyben részt vettem, 28 ország versenyzői vettek részt, ezt sikerült megnyernem.

 - Gratulálunk! Ismét egy martonvásári a világ tetején. Komoly költség egy ilyen út?

- Az én költségemet, mivel nyertesként érkeztem, a kínai állam fedezte. A többiek részben saját költségen, részben az egyesület, illetve támogatók segítségével utaztak. E verseny kiemelkedően fontos kategória, hiszen a világ legnagyobb országa nem is minden évben szervezi. Világbajnokság értékű, nagyon magas a színvonal, függetlenül attól, hogy pénzdíj nincs. Hozadéka a szakmai elismertség, ami a magyarországi kung fu élet számára roppant fontos.

- Több támogatást kap majd ez egyesület, vagy a sport?

- Kissé másodrangú sportként kezelik ma itthon a nem olimpiai sportágakat, így a kung fut is. Az eddigi támogatásokhoz képest évről-évre sajnos, kis mértékben bár, de csökkenés tapasztalható.

- Az eredmények birtokában jobban tud majd lobbizni, nem?

- Tapasztalataim szerint ez senkit sem érdekel. Ha olimpiai sportág lenne, biztosan másként lenne. Helyi médiában érdekes, de az országos média nem foglalkozik ilyennel. A barátok, a szülők, akik esetleg vállalkozók és gyermekeiket erre a sportra szánják, látják az eredményeket, ők segítenek.

- Hogyan tovább?

- Jövő márciusban rendezünk a Hét Csillag Sáska Stílusban egy nagy nemzetközi versenyt Budapesten, s ezen várhatóan több martonvásári versenyző is indul majd, s Lee Kam Wing nagymester is megtiszteli jelenlétével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!