Hírek

2012.10.25. 19:00

Vélemények a megyeváltás ügyéről az Ercsi fórumon

Ercsi - Pótszékeket kellett berakni az előkészített terembe, mert nagyon sokakat vonzott a lakossági fórum témája: a megyeváltás lehetősége. A képviselők később döntenek a témáról.

Tribolt Lajos

A csütörtöki fórumon a megyeváltás mellett és ellen is hangoztak el vélemények. Wéber  György képviselő elmondta, hogy főként azért merült fel  sokakban a megyeváltás gondolata, mert Ercsit megfosztották kistérségi központi szerepétől, majd a járási székhely is Martonvásár lett.
 
Szili Márkó képviselő arról is beszélt, hogy Ercsit utálják a megyében. Az itt élők sok szállal kapcsolódnak Pest megyéhez,  ráadásul Százhalombatta 17 ezer lakosának egynegyede ercsi származású,   sokaknak van rokonságuk Érden és Battán. Hangsúlyozta azt is,  hogy nem meggyőzni akarják ezen a fórumon a település lakóit,  hanem felmérni: érdekli-e az ercsieket ez a kérdés. Dönteni mindenkinek magának kell.


 Győri Máté alpolgármester a megyében maradás mellett sorolt fel érveket. Például azt, hogy Fejér megyében megvan arra az esély, hogy később térségi szerepet kapjon a város. Emellett azzal is érvelt,  hogy itt több lehetőségük van pályázni. Hujberné Pej Márta képviselő arról beszélt, hogy Ercsi mindig jelentősebb település volt, mint Martonvásár. De mivel itt már "leosztották a lapokat", hát megyét kell váltani. Inkább a nagyobb városok árnyékában élnének, ha normális együttműködést lehet kialakítani.  A téma sok érdeklődőt vonzott, többen hozzá is szóltak. Papp Miklós azt javasolta, hogy szakértőt kérjenek fel a lehetőségek vizsgálatára. Kaszab Ferenc kifogásolta, hogy Ercsiről a helyi testület megkérdezése nélkül döntöttek. Itt halálra vagyunk ítélve, meneküljünk -  fogalmazott.
Kaposi József higgadtan vette számba a lehetőségeket. Úgy vélte, nem nyerne a város a váltással, már csak azért sem, mert most a járás lakosságának 45 százalékát adják, a Pest megyeiben kisebbségbe lennének.

 Szabó Tamás polgármester azzal zárta a téma tárgyalását, hogy a részvétel is jelzi, a lakosságot érdekli a téma. A képviselők kivétel nélkül jelen voltak a fórumon, az elhangzottakat mérlegelve ezután döntenek majd arról: kezdeményezzék-e a megyeváltás folyamatának elindítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!