Hírek

2012.10.27. 08:10

Végigmesélni egy történetet - Kovács Imre Attila új kötetéről

Bodajk - Méj címmel jelenik meg a Bodajkon élő, Székesfehérváron tanító irodalmár, rovatunk állandó szerzője, Kovács Imre Attilának az új könyve.

B. Kiss László

-  Ez a harmadik vaskosabb munkám lesz, ha megjelenik. Ez százhatvanad része a magyar csúcstartó, Nemere István teljesítményének, de háromszor több, mint Csokonai Vitéz Mihály egyetlen, még életében publikált kötete. A kor arra sarkallja emberét, hogy a nagy számokban higgyen.

- Milyen volt a fogadtatása a korábbiaknak?

-  Az Amiről a medve hallgat eljutott a lánykollégiumok szobáinak faláig, a Mikor ért véget az irodalom? sárga füzetét minden főiskolán és egyetemen kötelező olvasmánynak kiáltotta ki egy lelkes, több száz fős hallgatói közönség Szegeden. Az Érti-e Babits Rortyt? megbotránkozással fogadta az azóta tragikus körülmények között elhunyt Cs. Gyimesi Éva kolozsvári professzor asszony, Kulcsár Szabó akadémikus ugyanezért a könyvért meghívott a kutatócsoportjába. A tanulmánykötetem körül volt a legnagyobb csend. Kortárstól én sem mernék nagy összegért festményt vásárolni...-  Mióta, miért és kinek írsz? Miért fontos számodra manapság is a (saját) könyv?

 

- Mióta, miért és kinek? Ezek amolyan ügyészi kérdések. Nincs mentség a tetteimre. Vagy legalábbis nem előre megfontol szándékkal követtem el őket. Először a tetszeni akarás, majd a közléskényszer, végül az a bukolikus állapot, amelyben a pásztor sípot farag, és Isten szabad ege alatt elbillegtet pár érzékeny dallamot. Gyanítom, hogy a kivilágított, puccos koncerttermekben sem történik ennél lényegibb. Könyvet meg azért szeretnék megjelentetni, hogy végigmesélhessek egy történetet. Ne vágjon közbe az időjárás-jelentés vagy a székrekedés elleni kapszula reklámja.

- Mióta írod a most megjelenőt? Mennyiben vall rád, mennyiben lesz olyan KIA-s?

-  A Méj tíz éve készül. Jócskán letelt a horatiusi kilenc év, tehát antik mérce szerint is érett mű. A kézirat két ciklust tartalmaz, az ószövetségi Lektori jelentést, és az újszövetségi Pénzverseket (noha más talán megfordítaná...). A haza és haladás kölcsönviszonyának új megvilágítása érdekelt, s a megformálás szélsőértékei. A szövegnek a nem-lineáris befogadás számára való alkalmassá tétele első íráspróbáim óta izgatott. KIA-s lesz, röviden: a gondolat provokatív erejének játékos felhasználása.

Kitől vennéd a legszívesebben, ha írna majd a kötetről? Legendásan szigorú kritikus vagy, de te mennyire bírod a kritikát?

-  Angyalosi Gergely, Farkas Zsolt - rájuk érdemes figyelni. A kritikáim kiváltotta sértődések abból a félreértésből adódhattak, miszerint én a vizsgált szövegekből a szerző(k) személyére következtettem. Nem, én a szövegek minőségére reflektáltam. Semmilyen drámai élethelyzet vagy magasztos eszme nem menti a literátus középszert. A kritika a dialógus megteremtésének napi eszköze, bírni és méltányolni kell.

 - Mikor lesz a premier?

-  A jövő évi könyvhétre tervezem megjelentetni, nagyon kevés példányban. Szolid csinnadratta, és bizalmi alapon történő terjesztésben reménykedem. "Költő vagyok, mit érdekelne..."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!