Hírek

2012.10.26. 06:18

Kovács Árpád: megfelelő szakmai felkészültség kell

Mór - A közgazdásztársadalom elemző munkája, tanácsadása segítheti az együttműködés kialakulását - véli Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság és a Költségvetési Tanács elnöke.

Fejér Megyei Hírlap

A  II. Kárpát-medencei Gazdasági Fórum vendégeként október 19-én felszólaló szakember  úgy fogalmazott, hogy csak üdvözölhetjük a Wekerle Tervben megfogalmazott törekvéseket. Megkülönböztetett figyelemmel kell a szomszéd országok felé fordulnunk, a megvalósításhoz és sikerhez azonban meg kell teremteni minden érdekelt egyetértését - tette hozzá.


-  A kezdeményező magyar félnek nem lehetnek a szó szűkebb, napi értelemben vett politikai érdekei, még akkor sem, ha a program végrehajtásában - és ezt nyugodtan kimondhatjuk - stratégiai szövetségesként tekint a szomszédos országokban élő magyar közösségekre. A terv fő célja ugyanis az, hogy Magyarország hozzájáruljon a határon túl élő magyarság szülőföldön való boldogulásához - mutatott rá.

- Az együttműködésről tudnunk kell, hogy az kiegészítője lehet a nagy uniós rendszernek. Piacot, munkaerőt, s értékes innovációt remélhetünk egymástól, de ezt, amiben mindnyájan szűkölködünk, a tőkét,  a világszínvonalú technológiát és a világpiacokba való beépülést csak az Európai Unió és a világ legfejlettebb országaitól remélhetjük  - szögezte le Kovács Árpád, aki szerint  a közjó szolgálata nem lehetséges megfelelő szakmai felkészültség, előretekintésre képes szakmai apparátusok nélkül. Ezért fontos, hogy a közgazdásztársadalom sokoldalú elemző munkája, tanácsadása segítse az együttműködés kialakulását.

A kérdésre, hogy "Mit tehet a közgazdasági társaság  a Kárpát-medencei integrációért?", egyszerű választ adott: több síkon, sokfélét. 
- Mi elsősorban azt tartjuk itthon küldetésnek, hogy a határon túli magyar közgazdásztársaságokkal együttműködve éljük világunkat, s a határok - a külsők és a belsők is - tűnjenek el az életünkből - hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!