Hírek

2012.10.09. 04:22

Kis település, nagy polémia

Pákozd - Október 6-án jelent meg írásunk egy hatósági intézkedés kapcsán, amelynek során a településen elbontani készültek egy teniszpályát. A helyszíni riportnak igen nagy visszhangja volt.

Tihanyi Tamás

 Honlapunkra és szerkesztőségünkhöz (más formákban) több, mint félszáz hozzászólás érkezett.  Minden véleményt  nem közölhetünk, de  Jámbor Tiborral kivételt kell tennünk, mert ő volt az, akinek képviseletében eljárva egy ügyvéd 2011. szeptember 15-én kérelemmel fordult a  kormányhivatalhoz a Jókai utcai ingatlanon építési engedély nélkül létesített teniszpálya vélelmezett jogszabálysértő állapotának megszüntetése tárgyában.  Ezek után (ezt Bóka Viktor fehérvári jegyző  közölte)  az elsőfokú építésügyi hatóság az ingatlan eredeti állapotának helyreállítására vagy fennmaradási engedély iránti kérelem benyújtására kötelezte az építtetőket, s  e határozat ellen a kötelezettek nem nyújtottak be fellebbezést, ezért az első fokon jogerőre emelkedett. Tekintettel arra, hogy a jogerős határozatba foglalt kötelezettség teljesítésére nyitva álló határidőn belül az építtetők önként nem tettek eleget a kötelezettségnek, az eljárás végrehajtási szakba jutott. Ezek után következett volna a kényszerbontás, amely végül  a korábbi írásunkban vázolt körülmények  miatt  nem történt meg.

Az előzményeket ide kattintva elolvashatják.

 Az építési eljárás mellett folytat a falu jegyzője a  pályahasználat miatt egy birtoksértési eljárást is, a  kormányhivatal utasítására ezt újra kezdték, s úgy tudjuk, egy meghallgatás  éppen ma is  esedékes. 

Jámbor Tibor véleményével  visszautasítja és  a törvénytisztelő emberekre nézve sértőnek nevezi  Takács János polgármester azon korábbi kijelentését, hogy az  új eljárás lefolytatásáig elfogadhatatlannak tartja a bontást és akár a hatósági intézkedésnek is hajlandó ellenszegülni annak érdekében, hogy a szerinte indokolatlan, sokmilliós károkozást megakadályozza. 

A pálya tulajdonosának és  Jámbor Tibornak a   véleménye erősen eltér arról, kik és mikor használták a pályát, sőt, utóbbi azt mondja, igaz, hogy  sportpálya  magáncélra  bejelentés és építési engedély nélkül létesíthető, ám vitatja, hogy a pályát magáncélra építették  volna, valamint hozzáteszi, nem igaz, hogy pályázati pénzből készült. Stadler Klára, a Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület munkaszervezet vezetője lapunknak ezzel kapcsolatban  azt írta, a pályázat valóban nyert 2009-ben, de később visszavonták, így nem használtak föl fejlesztési forrást a pálya építkezésén. Jámbor Tibor kitart véleménye mellett, hogy a pálya a  szabályok megkerülésével épült.

Az ügyet -  két terjedelmes írás és számos érintett véleményének meghallgatása, illetve tolmácsolása után -,  további közérdekű fejleményig lapunk lezártnak tekinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!