Hírek

2012.10.29. 08:51

Ki az erdőbe, bármikor! Díjat kapott Asbóth Katalin

Székesfehérvár – A természetjárás az a sport, kikapcsolódás, ami mindenkinek korra, nemre való tekintet nélkül ajánlott. Akár heti néhány óra szabadban eltöltött idő hozzájárul egészségünk, vitalitásunk megőrzéséhez.

Lovász Lilla

A Természetjárás Fejlesztéséért Arany Fokozatával díjazta a minap Asbóth Katalint a Magyar Természetjáró Szövetség. A városi természetbarát szövetség, illetve a Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület elnöke nap mint nap igyekszik minél több fiatallal, gyermekkel megszerettetni az erdőjárást, s egyúttal próbálja minél többekkel megértetni, mennyire fontos a természeti környezetünk óvása.

Ő maga gyermekkora óta természetjáró, elárulja, nagyapjával rengeteget kirándult külföldön, belföldön egyaránt, s ez a szenvedély máig megmaradt. – Gyerekként élveztem az erdő sokszínűségét, a kirándulások hangulatát, a sok információt, az érdekességeket, aztán felnőttként az abszolút kikapcsolódás, a feltöltődés élménye, a remek baráti társaság tovább erősítette bennem a természetjárás szeretetét. Ám a huszonegyedik század gyermeke hajlamosabb a számítógép, a tévé előtt tölteni idejét, s bár egyre több szervezet létezik, amelyhez csatlakozva élménydús programokon lehet részt venni, nem könnyű a szabadba csábítani azt, aki nem akar.



– Sok mindentől függ, hogy kapható-e a gyerek a természetjárásra. Fontos, hogy a szülő, az iskola partner legyen, s az is, hogy valamivel megfogjuk a fiatalokat. A természetbarát találkozókon a gyalogos, kerékpáros túrákra, lovaskocsizásra nemcsak családokat, de iskolai csapatokat is várnak, nekik on-line vetélkedőt állítanak össze, így igyekezvén a számítógéptől egyenesen az erdőbe „vinni” a gyerekeket. Ám könnyebb lenne a helyzet, ha a természetjárás infrastruktúrája kiépítettebb lenne, véli.

– Nagyon kevés turista- szállás van, ami árban és minőségben is megfelel az elvárásoknak. A nagyobb túraútvonalak mentén több vendéglő, „turista attrakció” kellene. De az utakkal kapcsolatos jogi rendezés is szükséges lenne, hiszen például a jelfestések sok helyen nem megfelelően koordináltak. Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy ha kimegyünk a természetbe, vigyázzunk is a bennünket körülvevő élővilágra.
– Bár ma kevésbé elkötelezettek az emberek a természet védelmében, mint régen, biztató, hogy az új generáció már az iskolában tanulja környezetünk megóvásának fontosságát. Talán mindenki ismét rájön, milyen fontos, hogy ne „vágjuk magunk alatt a fát”.

 Asbóth Katalin szabadidejét legszívesebben a természetben tölti, és erre sarkall minden gyereket, fiatalt, sőt, az idősebbeket is (Fotó: Lovász Lilla)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!