Hírek

2012.10.02. 05:58

Hogyan válasszunk járólapot?

Székesfehérvár - Elképesztően gazdag a kínálat csempéből, járólapból. Azt hisszük tehát, könnyű a választás, amikor az igényeinknek, elvárásainknak megfelelőt keressük.

Gábor Gina


Az úgynevezett hidegburkolás - azaz a csempézés és taposózás mára igen általánossá vált a lakások kialakításánál, felújításánál.   Éppen ezért ez az építőiparnak az az ága, ami olyan, akár a foci - mindenki ért hozzá... - állapítja meg Áldott István,  a Braun kft. munkatársa, akit arról kérdeztünk: milyen szempontok alapján döntsünk, amikor járólapot választunk?  
- Csak Európában ezer feletti a csempe és járólap gyártó cégek száma, és Magyarországon is  rengeteg termékhez hozzá lehet jutni - igény szerint. Én azt tanácsolom,   hogy amikor kiválasztjuk a nekünk tetszőt, főleg azon gyártók termékeit részesítsük előnyben, amelyek hazánkban is  rendelkeznek gyártói képviselettel, ahol az esetleges reklamációt kezelni képesek.
- Ami az igényeket illeti, sokan igen határozott (sőt olykor irreális)  elképzelésekkel válogatnak - tudtuk meg Áldott Istvántól.  Az egyik jellemző kívánság, hogy a taposó legyen csúszásmentes, ugyanakkor  könnyen tisztítható. Sokak számára az is fontos elvárás, hogy  a hidegburkolat ne kopjon, ne fagyjon fel. Ha pedig valami nehéz holmi esik rá, ne törjön ki kagylósan, de ha mégis, akkor a kitört rész színe is legyen ugyan olyan, mint az eredeti szín... Nem könnyű az olykor tulzott elvárásoknak  megfelelni. Ám néhány megszívlelendő tanácsot érdemes megfogadni:  - A külső térbe gres alapú járólapot tegyünk. Léteznek olyan égetett kerámia lapok, melyek vízfelvétele alacsony, ezért elméletileg fagyállónak minősülnek, de ez az úgynevezett ,,mediterrán fagyálló kategória. Aki hosszabbb távra szeretne megbízható megoldást, annak a gres vagy a klinker burkolat a legideálisabb. A  klinker burkolatok drágábbak és csekélyebb a színválasztékuk, ezért sokak számára a mázas gres vagy teljes keresztmetszetében színazonos mázatlan gres lehet az optimális.
 Ami a csúszásmentességet illeti: teljesen csúszásmentes járólap nincs  tudtuk meg Áldott Istvántól. A szabvány megkülönböztet ugyan különféle csúszásmentességű lapokat  de ezek az értékek laboratóriumi   körülmények között igazak. Ha ugyanis egy járólapra olaj kerül, vagy télen ráfagy a víz, a hó, akkor az mindenképpen csúszni fog. A  csúszás- és balesetveszélyt úgy csökkenthetjük,  ha minél rücskösebb, barázdáltabb lapot választunk. Ám minél érdesebb egy burkolat, annál nehezebb takarítani.  Így kénytelenek vagyunk kompromisszumot kell kötni, eldönteni, mi a fontosabb:  a csúszásmentesség vagy könnyű tisztítás.
 Külső terekben, teraszokon kritikus pont a felfagyás veszélye. Ha a járólap  amivel burkoltunk  valóban fagyálló, a felfagyást a lapok alatt pangó víz okozza.  Egy módon védhető ki az efféle  probléma. Burkolás előtt az aljzatot megfelelő lejtéssel érdemes  kialakítani - tanácsolja Áldott István.   Gyakori kivitelezési hiba,  hogy - bár a terasz nagy része a kellő mértékben lejt ugyan  - de itt-ott,   szabad szemmel nem észrevehető teknők vannak benne. A  teknőkben felgyűlemlő  víz képes feltörni a legerősebb burkolatot is. Erre egy megoldás van:  keressünk lelkiismeretes, szakmailag elkötelezett mesterembert! Lehet, hogy drágább lesz a munkadíj, de még mindig olcsóbb, mint ha egy-két év múltán újra kell burkolni a teraszt...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!