Hírek

2012.10.15. 07:09

Fliegauf Bence filmjét vetítették, közönségtalálkozóval

Székesfehérvár - Eldördülnek a fegyverek. A végig érezhetô feszültség, félelem tragikus csattanója ez. A filmünnepen bemutatták a Csak a szél című magyar-német-francia alkotást a Cinema Cityben.

Szabó Zoltán

S annak ellenére, hogy akciófilmekkel és vígjátékokkal kellett versenyeznie, szépen megtelt a terem. A Csak a szél témája a 2008-2009-es romagyilkosságokhoz kapcsolódik, de a történet nem a bûnügyről szól. Egy család életébe, egy napjába pillanthatunk bele, a hátteret láthatjuk, a döbbenetes, tragikus éjszaka előtt. A film jelentős nemzetközi sikert aratott. A berlini filmfesztiválon a zsûri különdíját kapta, de elnyerte a Béke Film Díjat, az Amnesty International is kitüntette. A rendező, Fliegauf Bence azért nem volt ott a szombat esti fehérvári közönségtalálkozón, mert éppen Londonban mutatta be munkáját. Eljött viszont Muhi András producer, az Inforg Stúdió vezetője, Lovasi Zoltán operatőr és Toldi Katalin, az egyik főszereplő. Muhival a vetítés után, a találkozó előtt beszélgettem. Elmondta, hogy számított a nagy nemzetközi figyelemre és elismerésre. Fliegauf – aki valamennyi filmjét nála csinálta – eddigi mozijai mind sikeresek voltak külföldön. A fikciós és a dokumentarista elemek ötvözése mindig komoly érdeklődést kelt, kisebbségek pedig mindenütt vannak, a problémát ismerik, „legfeljebb” a magyarországi történéseken döbbentek meg. Azon nagyon. A filmnek nagy világforgalmazója van, eddig ötven ország vásárolta meg. Jelölték Európai Filmdíjra, nevezték Oscarra. Magyarországon „kicsit” más a helyzet. Az lett volna jó és hozzátenném, a természetes, ha társadalmi vita bontakozik ki a film kapcsán, de ez elmaradt. A moziban nem nagyon kíváncsiak rá az emberek. Muhi szerint igazából a közszolgálati tévében lenne a helye, ott kellett volna sugározni, de ez valamiért még nem jött össze. A Csak a szél nem csupán értékei matt híresült el Berlinben. A bemutató utáni sajtótájékoztatón az újságírók a magyar kormány tájékoztatóját találták a székükön, amely többek között arról szólt, mi mindent tesznek Magyarországon a romák felzárkóztatásáért. Az újságírók meglepődtek, arrafelé nem szokás az ilyesmi, pláne nem egy nagy fesztiválon . Muhi András szerint ez is szerepzavarról árulkodik. Továbbá arról, hogy egy beosztott ismét „túlfélt” valamit, ami igen jellemző tünet. Mindenesetre utólag azzal magyarázták az egészet, hogy három utcával odébb rendeztek egy nemzetközi konferenciát a romákról, a levelet pedig valójában oda szánták. Biztos így volt. A közönségtalálkozót Gyimesi Edit vezette. Bemutatta a vendégeket. Lovasi Zoltánt, az operatőrt is, aki Fliegauf egyik korábbi játékfilmjét, a Rengeteget fényképezte. A kézi kamera egyik legjobb hazai mesterének számít. S ott volt Toldi Katalin, aki Marit alakítja. A szereplőválogatásról tudni kell, hogy Fliegaufék rengeteg helyszínt bejártak, nem fényképről válogattak. Eljutottak a Csobánkán élő Toldiékhoz is. Az asszony eleinte a válogatásban segített, de aztán a rendező vitte magával. Jól tette. (Édesapja, Toldi György is szereplő.) Toldi Katalin önironikusan elmondta magáról: nemigen változott az élete. Színésznő volt, viszont munkanélküli maradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!